-
09 ноември 2015 14:04
- 3237
- 2
В четвъртък Емил Димитров – Ревизоро внесе промени в Бюджетната комисия с поправки в Закона за акцизите относно времето и количествата на производство на т.нар. „домашна ракия“.
Новите текстове касаят нелицензираните производители на огромни количества ракия – над 500 литра, варящи нелегално и целогодишно. Това далеч не е обикновения човечец, правещ си ракия по традиция от поколения насам от домашната лозница, за да изкара зимата без да купува за делник и за празник. Българинът традиционно вари за собствена консумация от 20 до 50 литра ракия, която да сложи на трапезата си или да почерпи гостите си.
Промените в закона слагат ограничения на т. нар. „Специализирани малки обекти за дестилиране” (СМОД), които по данни на Министерство на финансите са около 2000 бр., а има и голямо неизвестно количество нерегистрирани. Всички тези обекти за дестилиране оползотворяват половината от гроздовите насаждения в България (за справка – другата половина се използват от около 60 на брой лицензирани винпроми на територията на страната). Акцизът, който внасят тези „малки казани”, са около 700 хил.лв. годишно, а сметката излиза, че сумата трябва да наброява близо 100 млн. лв.
Това означава, че тези Специализирани малки обекти за дестилиране продават огромни количества ракия в сивия сектор, със съмнително съдържание, ниско и безконтролно качество. Държавата е длъжна да въведе ограничения за подобно производство, което достига до нас без дори да подозираме – чрез наливане в кръчми, ресторанти и дори хотели с all inclusive.
Съдържанието е съмнително именно поради причината, че тази ракия се вари целогодишно, а не по времето на зреене, беритба и ферментация на основните плодове, от които се добива ракия. Именно затова депутатите внасят помени периодът за варене на ракия да бъде фиксиран от 1 юли до 31 декември, което е изцяло съобразено с наличието на различните захаросъдържащи плодове, като се започне с ранните череши, които се берат в края на май и през юни и ако се използват за дестилация на ракия – ферментират около 1 месец, и се стигне до гроздето, дюлите и другите есенни плодове. В месеците между януари и юни Специализирани малки обекти за дестилиране влагат в производството стари неизползвани компоти и сладка, които крият опасности за консуматорите от гледна точка на метилово съдържание при преработката им, а то в малки или големи количества крие сериозна опасност за здравето.
Последвайте канала на
Свързани новини
Милан триумфира със Суперкупата след велик обрат в паметно дерби с Интер
ЦСКА - София чака минимум двама нови в Турция, селекцията на “червените” може и да е доста сериозна
Реал Мадрид записа най-голямата си победа през сезона
"Червените" започнаха подготовка с тичане и прегледи
Балкан нанесе първо поражение на Академик в Пловдив, но загуби Андрей Иванов
Сираков разкри как е избрал и какво е обещал на новия треньор на Левски
Коментари 2
Добави2015.11.17 | 07:54
Добави коментар
Водещи новини
Плугчиева: Всички условия, които са поставили от ДБ, са били приети и уважени от ГЕРБ
07 януари 202507:50
Искрен Митев: Гражданите са избрали да няма стабилно мнозинство
07 януари 202508:25
Аркади Шарков: Ефективността на здравеопазването зависи и от пациента, не само от държавата
07 януари 202507:46
Сигнал от родители: Студ и мизерия в столичното 28. ДКЦ в София
07 януари 202508:15
Драганов: Алгоритъмът за виртуална опашка няма да се възобнови след ремонта на „Дунав мост“
07 януари 202508:26
Мъж намери застреляна бременна сърна пред къщата си в Трънско
07 януари 202507:48
Футболистът на ЦСКА за мъжа, който го намушка: Не беше само пиян, но и под влиянието на наркотици
07 януари 202508:42
Шенген: Могат ли деца да излязат сами зад граница?
07 януари 202508:40
Жестокото земетресение в Тибет уби над 50 души
07 януари 202508:33
2015.11.17 | 07:54