-
09 ноември 2015 14:04
- 3233
- 2
В четвъртък Емил Димитров – Ревизоро внесе промени в Бюджетната комисия с поправки в Закона за акцизите относно времето и количествата на производство на т.нар. „домашна ракия“.
Новите текстове касаят нелицензираните производители на огромни количества ракия – над 500 литра, варящи нелегално и целогодишно. Това далеч не е обикновения човечец, правещ си ракия по традиция от поколения насам от домашната лозница, за да изкара зимата без да купува за делник и за празник. Българинът традиционно вари за собствена консумация от 20 до 50 литра ракия, която да сложи на трапезата си или да почерпи гостите си.
Промените в закона слагат ограничения на т. нар. „Специализирани малки обекти за дестилиране” (СМОД), които по данни на Министерство на финансите са около 2000 бр., а има и голямо неизвестно количество нерегистрирани. Всички тези обекти за дестилиране оползотворяват половината от гроздовите насаждения в България (за справка – другата половина се използват от около 60 на брой лицензирани винпроми на територията на страната). Акцизът, който внасят тези „малки казани”, са около 700 хил.лв. годишно, а сметката излиза, че сумата трябва да наброява близо 100 млн. лв.
Това означава, че тези Специализирани малки обекти за дестилиране продават огромни количества ракия в сивия сектор, със съмнително съдържание, ниско и безконтролно качество. Държавата е длъжна да въведе ограничения за подобно производство, което достига до нас без дори да подозираме – чрез наливане в кръчми, ресторанти и дори хотели с all inclusive.
Съдържанието е съмнително именно поради причината, че тази ракия се вари целогодишно, а не по времето на зреене, беритба и ферментация на основните плодове, от които се добива ракия. Именно затова депутатите внасят помени периодът за варене на ракия да бъде фиксиран от 1 юли до 31 декември, което е изцяло съобразено с наличието на различните захаросъдържащи плодове, като се започне с ранните череши, които се берат в края на май и през юни и ако се използват за дестилация на ракия – ферментират около 1 месец, и се стигне до гроздето, дюлите и другите есенни плодове. В месеците между януари и юни Специализирани малки обекти за дестилиране влагат в производството стари неизползвани компоти и сладка, които крият опасности за консуматорите от гледна точка на метилово съдържание при преработката им, а то в малки или големи количества крие сериозна опасност за здравето.
Последвайте канала на
Свързани новини
Торонто обяви Везенков
Официално: Левски представи нов вратар
Легенда на Германия: България трябва да изгражда футболисти с характер
Григор Димитров започва срещу сърбин на "Уимбълдън"
Иво Иванов пред Sportal.bg: Стискам палци Везенков да остане в НБА
Евро 2024 - следете всичко най-интересно в Германия с екипа на Sportal.bg
Коментари 2
Добави2015.11.17 | 07:54
Добави коментар
Водещи новини
Министър Владимир Малинов освободи от длъжност изпълнителния директор на БЕХ
28 юни 202420:46
ДПС-Пловдив сне доверието си от Рамадан Аталай, искат оставката му от парламента
28 юни 202420:53
Татяна Буруджиева: Представителната демокрация е пробита отвсякъде, но партиите се трансформират
28 юни 202421:17
Политологът Димитър Аврамов: Обществото ни се е отдало на хедонизъм и отказва да се занимава с основните въпроси
28 юни 202421:12
Водещите новини! Васил Терзиев: Вътрешният министър ме заплашва, чакам служители на МВР да ме арестуват. МС: Страната ни твърдо подкрепя Украйна (и още…)
28 юни 202419:09
Адвокатката на Брендо: Абсурдно е да се твърди, че е кацнал в България на изоставено летище
28 юни 202419:44
Напрежение в селото на биячите на шофьора на автобус с туристи, пълно е с жандармерия
28 юни 202419:10
Владимир Путин: Русия трябва да започне да произвежда ракети със среден обсег в отговор на действията на САЩ
28 юни 202421:36
Руски ракетен удар в Днепър взе жертви
28 юни 202422:18
2015.11.17 | 07:54