-
09 ноември 2015 14:04
- 3237
- 2
В четвъртък Емил Димитров – Ревизоро внесе промени в Бюджетната комисия с поправки в Закона за акцизите относно времето и количествата на производство на т.нар. „домашна ракия“.
Новите текстове касаят нелицензираните производители на огромни количества ракия – над 500 литра, варящи нелегално и целогодишно. Това далеч не е обикновения човечец, правещ си ракия по традиция от поколения насам от домашната лозница, за да изкара зимата без да купува за делник и за празник. Българинът традиционно вари за собствена консумация от 20 до 50 литра ракия, която да сложи на трапезата си или да почерпи гостите си.
Промените в закона слагат ограничения на т. нар. „Специализирани малки обекти за дестилиране” (СМОД), които по данни на Министерство на финансите са около 2000 бр., а има и голямо неизвестно количество нерегистрирани. Всички тези обекти за дестилиране оползотворяват половината от гроздовите насаждения в България (за справка – другата половина се използват от около 60 на брой лицензирани винпроми на територията на страната). Акцизът, който внасят тези „малки казани”, са около 700 хил.лв. годишно, а сметката излиза, че сумата трябва да наброява близо 100 млн. лв.
Това означава, че тези Специализирани малки обекти за дестилиране продават огромни количества ракия в сивия сектор, със съмнително съдържание, ниско и безконтролно качество. Държавата е длъжна да въведе ограничения за подобно производство, което достига до нас без дори да подозираме – чрез наливане в кръчми, ресторанти и дори хотели с all inclusive.
Съдържанието е съмнително именно поради причината, че тази ракия се вари целогодишно, а не по времето на зреене, беритба и ферментация на основните плодове, от които се добива ракия. Именно затова депутатите внасят помени периодът за варене на ракия да бъде фиксиран от 1 юли до 31 декември, което е изцяло съобразено с наличието на различните захаросъдържащи плодове, като се започне с ранните череши, които се берат в края на май и през юни и ако се използват за дестилация на ракия – ферментират около 1 месец, и се стигне до гроздето, дюлите и другите есенни плодове. В месеците между януари и юни Специализирани малки обекти за дестилиране влагат в производството стари неизползвани компоти и сладка, които крият опасности за консуматорите от гледна точка на метилово съдържание при преработката им, а то в малки или големи количества крие сериозна опасност за здравето.
Последвайте канала на
Свързани новини
Стабилен Лудогорец отмъкна точка от Лацио на "Олимпико"
Ман Юнайтед с труден успех след два пълни обрата в първия домакински мач на Аморим
Челси остана на върха след нови голове на Нкунку и Мудрик в шоу на двама вратари
Десподов отново влезе в ролята на герой за ПАОК
Силна българска вечер и още зрелищни мачове в Лига Европа
Много голове и интересни резултати в Лига на конференциите
Коментари 2
Добави2015.11.17 | 07:54
Добави коментар
Водещи новини
Камион изгоря и блокира магистралите "Тракия" и "Марица"
29 ноември 202406:12
Какво ще бъде времето днес?
29 ноември 202406:04
Денят е изпълнен с някаква мистика, могат да се случат необясними неща
29 ноември 202406:00
Кирил Петков: Решението на Изпълнителния съвет е окончателно
28 ноември 202419:24
Явор Божанков разкри мотивите си за гласуването му днес
28 ноември 202422:31
Даниел Лорер за изключването си от "Продължаваме промяната": Пътят към края на демокрацията започва с компромиси
28 ноември 202422:46
Тошко Йорданов за гласуванията на Божанков, Лорер и БСП: Явно има някакви зависимости
28 ноември 202418:35
Досега не сме имали инцидент от подобно естество, каза за починалото бебе Димитър Захариев от МБАЛ "Югозападна"
28 ноември 202421:01
Туск: НАТО и Украйна не трябва да се плашат от думите на Путин, че може да нанесе удар по Киев с хиперзвукова ракета
28 ноември 202420:41
2015.11.17 | 07:54