Бивш шеф на НСС: Протестите поставиха едно начало, за да се направи нещо по-смислено в МВР

  • 09 ноември 2015 15:28

  • 2074
  • 1
Бивш шеф на НСС: Протестите поставиха едно начало, за да се направи нещо по-смислено в МВР
© Булфото

За първи път полицаите излизат, за да защитят не просто своите социални права, но и своите професионални права. Ще бъде грешка на управляващите да считат, че става дума за десет заплати, за процент прослужено време и пр. Безспорно това е конкретният повод, но ми се струва, че това е капката, която „преля чашата“. В продължение на 25 години в МВР т.нар. реформа я няма. Имаше много промени, някои от които взаимоизключващи се, но по същество реформа няма.

Тази позиция изрази в интервю за БНР Иван Чобанов, бивш шеф на Националната служба сигурност /НСС/, като коментира създалото се напрежение в сектор "Сигурност". Според него би било грешка да сведем случващото се само до синдикална дейност и до чисто формалната страна дали е имало преговори по замисляните промени. Чобанов допълни, че протестите са поставили едно начало да се направи нещо по-смислено в МВР. Чобанов подчерта, че липсва идея за посоката на реформата в МВР и то е огромен длъжник на българското общество. В селата не само че няма полиция и хората, няма на кого да се оплакват, те вече нямат и желание да се оплакват, допълни той. Що се отнася до т.нар. „чантаджии“ и прекалената бюрократизация на МВР Иван Чобанов посочи: "Не е въпросът за ограничаване на социални права на администрацията, а на освобождаване на МВР от несвойствени административни функции. Редица дейности трябва да бъдат изведени от МВР. Разговорите, които трябва да се водят, надхвърлят синдикалната дейност", каза той.

Според журналиста Стефан Ташев за сътресенията в сектор „Сигурност“ не са виновни самите полицаи, а управлението на системата. Той изрази мнение, че е абсурдно финансовият министър да реформира МВР с промени в Закона за бюджета. "Докато не се промени моделът на самото министерство, което е огромно и абсолютно неефективно, няма да се оправят нещата. Каква е ползата от 47 хиляди души МВР при положение, че в селата няма полиция, на границата няма полицаи, а пожарникарите излизат по един екип", попита Стефан Ташев. По думите му, не може в МВР да се говори само за права, а трябва да се изпълняват и задължения.

Според Ташев МВР трябва да се преструктурира и разтовари от някои свои функции. "Защо паспорти, табели за коли и пр. не се извадят от това министерство? Защо примерно някои от структурите не минат към общините? За да се усеща повече полиция. Хората искат сигурност. Искат да виждат полицая на улицата. Не когато те оберат или никой да не дойде, или полицаят да дойде след пет часа. Затова хората не подават и жалби и разкриваемостта е изключително ниска на тези битови престъпления", допълни журналистът.
 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2074 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ros

2015.11.10 | 00:04

1
Do vsi4ki 4engeta:NE GI SLUSCHAITE KAKVO VI LAJAT,SEGA E MOMENTA DA POLU$ITE SVOETO//KAKVOTO ISKATE//.

Добави коментар

Водещи новини