Столична библиотека празнува 87 години от създаването си

  • 21 октомври 2015 17:24

  • 1386
  • 0
Столична библиотека празнува 87 години от създаването си
©

Столична библиотека празнува 87 години от създаването си на 24 октомври 2015 г., съобщиха от пресцентъра на културната институция. За рождена дата на Столична градска библиотека се смята 24 октомври 1928 година.

През 1928 г. за ознаменуване на 1000 годишнината от Златния век на българската книжнина и 50-годишнината от освобождението на София от турско робство кметът Владимир Вазов с уведомителна разпоредба съобщава за създаването на общински музей с три отдела: музей, библиотека и архив, като фактическото откриване става през лятото на 1929 г. на площад “Славейков” 9 в тъмен югоизточен салон с около 70 квадратни метра, в които на първо време трябва да се помещава библиотеката и читалнята с 18 места.

Книжният фонд на библиотеката към края на 1929 г. възлизал на 5311 тома заедно с дублетните екземпляри, а сега разполага с фонд над 1 милион книги, периодични, графични, картографски, нотни издания, звукозаписи и картини. Уникална и изключително ценна е личната колекция от 2055 книги на Константин Стоилов, министър председател на България (1894-1899 г.), дарена на библиотеката от неговите наследници. Днес Столична библиотека е най-голямата публична библиотека в страната, с над 31 хил. читатели и 370 хил. заети от тях книги и периодични издания и близо 400 хил. посещения годишно.

В нея функционира модерен информационен център за обслужване на читатели с достъп до наши и чужди електронни ресурси, с Wi-Fi зони, свободен интернет и библиотечни онлайн услуги, с безплатни курсове за начална компютърна грамотност 60+. По-известни личности, работили в Столична библиотека, са: Орлин Василев, Младен Исаев, Георг Краев, Ивайло Петров, Михаил Белчев, Павел Вежинов, Богомил Райнов, Иванка Димитрова – актриса, Росица Кирилова – естрадна певица, Иван Кутузов – карикатурист.

Тържеството по повод годишнината ще се състои на 4 ноември 2015 г. От 17:00 ч. в Мраморното фоайе на Столична библиотека. На него ще бъде представени картини от известни художници от колекциите на Столична библиотека, между които: Златьо Бояджиев, Петър Чуховски, Румен Скорчев, Стоян Венев, Георги Трифонов, Евгени Кузманов, Ивайло Петров, Христо Кърджилов, Лахаут и др. Годишнината ще бъде отбелязана с документална изложба за нейната история, книгата ,,Адрес: Столична библиотека”, а по традиция денят на рождението й ще бъде ден на отворените врати. Ще бъде представен и новият състав на Обществения съвет.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1386 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини