Ще караме на фарове целогодишно

  • 05 ноември 2011 07:32

  • 12459
  • 43
Ще караме на фарове целогодишно
© Интернет

Колите да се движат целогодишно с включени фарове по всяко време от денонощието.

Такава промяна в Закона за движение по пътищата възнамеряват да инициират от ГЕРБ, съобщи шефът на транспортната парламентарна комисия Иван Вълков.

Въпросът е обсъждан многократно на кръгли маси, ще приемем въвеждането на тази мярка за ограничаване на броя на пътнотранспортните произшествия почти сигурно, аз лично напълно я подкрепям, коментира народният избраник. Според него въвеждането на изискването да се кара винаги с включени светлини, а не както сега от 1 ноември до 1 март на следващата година, е наложително и много от европейските държави неслучайно вече са предприели тази стъпка. Сред тях са Германия, Австрия, Дания, Франция, Италия, Унгария, Естония, Литва, Латвия и скандинавските страни.

Глобите за шофьорите, които са забравили да пуснат фаровете си в светлата част на деня там, далеч надхвърлят налаганата у нас санкция в размер на 20 лв. В някои от тези държави нарушителитеолекват за това провинение с цели 200 евроВ страни като Швеция пък проблемът отдавна е решен отдавна, тъй като автомобилите разполагат със система за автоматично включване на светлините заедно със запалването на двигателя.

Статистиката сочи, че в държавите, които са въвели мярката, пътните инциденти са намалели с 20%.Вълков е на мнение, че изискването да се шофира целогодишно с включени и през светлата част на денонощието светлини допълнително ще улесни шофьорите. Така щял да се реши проблемът, който възниква от това, че сега водачите трябва да свикват с изискването в началото на ноември и да го спазватв продължение на едва пет месеца, вместо да си изградят навикПо-добре водачите да знаят, че това им е задължение винаги, щом седнат зад волана.

Включените светлини са индикатор, позволяващ на участниците в движението да забележат отдалече приближаващия се автомобил, категоричен е депутатът от ГЕРБ. Той поясни, че често, най-вече в сутрешните часове и привечер, колите, чиито фарове не са пуснати, се сливат с околната среда. Рискът това да се случи бил особено голям при определени цветове автомобили, например сивите.

Последвайте канала на

12459 43

Свързани новини

Коментари 43

Добави коментар

2012.07.31 | 13:44

43
Подкрепям................нека спрем движещите се сенки и камикадзетата по пътищата на България!
пишман шофьор

2012.07.31 | 13:43

42
Лошо няма , но аз лично имам съмниние че всичко това се случва за да се пълни бюджета , и няма нищо общо с намаляване на ПТП!Аз съм шофьор през повечето време , и съм съгласен че извън града включените фарове много помагат.Особенно когато е мрачно времето и видимостта е ограничена.Често пъти насреща идващите автомобили така се сливат с околният фон че възникват рискови ситуации при изпреварване. В такива моменти си давам сметка че фаровете служат не само да виждаме , но и да ни виждат отдалече.Затова извън града аз винаги си включвам фаровете.В същото време в населените места разстоянията са малки , скоростите също , а трафикът е голям , така че според мен фаровете (а също и коланите) са излишни.В крайна сметка из града се движим на къси отсечки с интервали между тях , така че поне при мен последното за което мисля е дали съм включил или изключил фаровете , или дали съм си сложил колана.Още повече че по старите коли нямат зумер и рискът да ги забравим с включени фарове е голям , със съответните неприятни последствия!А точно в населените места ченгетата доста по често са на пусия , съответно разправиите и олекването на джоба са почти ежедневни!
Гого

2012.07.31 | 13:42

41
За страните които са по на север от нас и там слънчевите дни са по малко разбира но при нас когато зимата вече става все по кратка не виждам смисъл. Най облагодетелствани ще са продавачите на авточасти и бензиностанциите защото разхода на бензин се качва предполагам че е имало доста лобита във парламента за този закон. Сигурно министър Дянков така мисли да си напълни бюджета а и да не остана гладни пътните полицаи. Поредния глупав закон който мислят да прокарат все едно да накарат хората във пустинята да карат със зимни гуми вечер защото температурата пада под нулата.

2012.07.31 | 13:41

40
Проблемат не е в светлините а в корумпираните садии които за пари и дупе дават.Ако си прилагаха законите както трябва народа щеше да кара като в запада.
Danconi

2012.07.31 | 13:41

39
Според мен това с фаровете са си точно стъкмистика. Когато времето е мрачно или мъгливо редно е да се включват, без да е задължително по закон. Но колко идиоти са си вирнали фаровете в небесата, карат на дълги или са с китайски ксенони и вместо да помагат, фаровете им заслепяват?
bg

2012.07.31 | 13:40

38
Сигурно са казали на ченгелите "Пари за заплати няма да има,ама ще направим така,че да си ги избиете от народа" и решеха целогодишно на фарове !!! И те доволни и простите ушаци доволни !!!
С.

2012.07.31 | 13:40

37
Хората разбират, че закон е писан, за да се спазва, само тогава, когато му бръкнеш в джоба. Държавата прекрасно знае, че 20 лева няма да катурнат никой шофьор и затова качва глобите. Напълно са наясно всички, че 95% от трудещите се работят полулегално - получават едно, а на документи съвсем друго. Като ти вземат 2х200 лева за нарушение, много ме съмнява, че следващият път ще караш така, както на теб ти изнася. Нека уважаваме закона и животът в тази страна ще стане със сигурност много по-приятен. Докато живеем на принципа "он че ми каже какво да правим" - оправя няма да има.
trendafil

2012.07.31 | 13:39

36
napylno bezsmisleno iziskavane kak e dokazano za efekta sas svetlini tova sa dopylnitelno 6e natovari djoba na gorkiat balgarin
бг 55

2012.07.31 | 13:38

35
Да си сложим и сини лампи на покрива, ще сме още по забележими.Mоже и серени! А после? По закон и сега при намалена видимист си длъжен да включиш фаровете.Цитираните страни са на север та м климата до колкото знам е по различен от нашият. И това ли е най големият ни проблем? Аман от простотии!
spartak

2012.07.31 | 13:36

32
Напълно си прав! От изброените страни няма нито една наша съседна държава, а от останалите само Франция и Италия са на нашите географски ширини. Останалите са доста по- северни! Но момент, дали това решение няма нищо общо с факта, че КОЛИТЕ ХАРЧАТ ПОВЕЧЕ БЕНЗИН КОГАТО СА С ВКЛЮЧЕНИ СВЕТЛИНИ?!?!? Дори с 1% да е повече това умножено по кажи речи 1 000 000 коли в България (макар че сигурно са повече) излиза че тук ще се купува бензин като за още 10 000 коли! 10 000 дори от най икономичните биха харчили общо около 40 000 л./100км повече бензин, което прави 100 000/100км лева. Сега можете да си сметнете сами колко км средно навърта един автомобил годишно (според мен поне 5000,даже и повече), което прави 50*100 000 = 5 000 000 млн лв. дори при най минималните стойности, които аз съм слойил. Ако приемем, че реално колите ни не са масово най- икономичните модели, и ние караме повече от 5000 км, което е около 13 км на ден средно ще излезе дори може би двойно повече. Но със сигурност поне 5 000 000лв от нашите пари ще отиват в Бензиностанциите само защото някой иска д аму светя през Юли, когато слънцето е толкова силно, че най- малко ме вълнува дали тоя отсреща е с пуснати фарове. ОЧАКВАМ СКОРО И ЗАКОН КОЙТО ЗАБРАНЯВА ШОФИРАНЕТО СЪС СЛЪНЧЕВИ ОЧИЛА!
mitak

2012.07.31 | 13:37

33
Повечето от писалите тук май не знаяат откъде се взиза в автомобил, камо ли да са го карали. Аз напълно подкрепям идеята за целогодишно каране с включени светлини! От собствен опит знам, че ако автомобилът срещу теб е с включени фарове преценката за скоростта му, времето с което разполагаш да извършиш маневрата и т.н. са много по-добри. Аз съм за.

2012.07.31 | 13:37

34
Ейййй браво бе, квантов физик! Как променяш преценката за скоростта на едно и също тяло като му включиш фаровете и като му ги изключиш? Луда работа- пернишки голф! Сега действащият закон просто не се спазва. При намалена видимост половината шофьори пестят от загасените си фарове. Кво пестят, да ги пита човек, като могат да изгубят живота си. Но е пълна безмислица всички да светим целогодишно като коледни елхи. Като свикнем да виждаме автомобилите така, при умора съзнанието ни пак ще изключва факта че това е автомобил. Ефектът е като ефекта на плацебо- има го докато вярваме че го има.

Добави коментар

Водещи новини