Заместваме свинското с буболечки

  • 13 октомври 2015 15:10

  • 3811
  • 6
Заместваме свинското с буболечки
© Getty Images

Свинското месо в Европа може да бъде заменено в следващите години от мухи, щурци или други насекоми, пише в. "Телеграф".

Те са хранителни и развъждането им е много по-щадящо за околната среда, отколкото е производството на свинско или друго месо. Това се казва в доклад, изготвен от Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ) и оповестен в края на миналата седмица, предаде агенция "Ройтерс". Анализът е бил поръчан от Европейската комисия.

Нейни служители са се заели да напишат законодателство, което да регулира производството, търговията и употребата на насекоми за хранителни нужди в рамките на ЕС. Затова те са поискали подробен доклад от ведомството по храните. Според документа домашните мухи, щурците, брашнените бели червеи и копринените буби могат преспокойно да се използват за храна и на хора, и на животни.

"Те са източник на протеини, фибри и витамини, а освен това развъждането им ще има по-малко негативно влияние върху околната среда в сравнение с производството на пилешко, телешко и свинско месо", се отбелязва в доклада.

"Отглеждани при неблагоприятни условия обаче те могат да носят риск за здравето на хората. При консумация пък крачката и крилцата трябва да се отстраняват, за да се предотврати задавяне", предупреждават още от ЕОБХ.

Плантации за отглеждане на щурци и скакалци за храна вече работят от близо пет години във Франция. Те предлагат насекомите сушени или смлени на брашно, от което се прави паста и крекери и бисквити. Според производителите освен че продукцията им е много хранителна, при преработката й не се използват оцветители, консерванти и овкусители. Белгийска верига хранителни магазини, която допреди година беше представена и в България, пък вече продава продукти от насекоми.

"Пласираме ситно смелени пюрета от инсекти, за да намалим шока от външния вид. Въпреки това обаче потребители засега са силно резервирани", коментира говорител на компанията. У нас засега се отглеждат единствено калифорнийски червеи, но не за храна или фураж, а за тор, като фермерите получават съфинансиране от Европа.

Последвайте канала на

Novini.bg
3811 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2016.07.20 | 17:25

6
Абе тия шибани западняци скоро и лайна ще ни убеждават да ядем, само и само ако може да не плащат заплати на хората.

2015.10.14 | 15:21

5
:-))) И аз така казвам, скоро време само единици ще ядат свинско в Европа, останалите ще са минали изцяло на насекомоядство, което ще упражняват главно по полянки и дерете, щото е по-екологично :)))

2015.10.14 | 15:20

4
Жълтурски глупости. Какво ще стане ако ви кацне бръмбар на главата ? Ще отиде при другите. )))

2015.10.14 | 09:42

3
а тия от комисията консумират ли ТАЗИ храна ??? да им е.... а .......а

2015.10.14 | 09:42

2
Те това вече е БРЪМБАРГЕЙТ !!!

2015.10.14 | 08:16

1
Даже тези от селските тоалетни, те са доста угоени..

Добави коментар

Водещи новини