София обсъжда още два нови паметника - на Апостола и в памет на спасените евреи

  • 10 юни 2015 06:11

  • 1857
  • 4
София обсъжда още два нови паметника - на Апостола и в памет на спасените евреи
©

На фона на вълненията около официалното откриване на паметника на цар Самуил, в четвъртък Столичният общински съвет ще гласува поставянето на нови два паметника. Единият е в чест на спасяването на българските евреи през Втората световна война, а другият е бюст-паметник на Васил Левски, пише "Сега".

Монументът за спасяването на българските евреи ще се намира в градинката между бул. "Васил Левски", Народното събрание и входа на галерия "Академия". Той е по повод 70-годишнината от събитията, която се навърши през март 2013 г. Тогава кабинетът е решил като част от честванията да се изградят два еднакви паметника - единият в София, другият в Израел. Конкурсът и журирането са проведени изцяло от Съюза на българските художници, с който МС е сключил договор. Изграждането се финансира именно от кабинета и частни дарители. За целта през септември 2014 г. служебният културен министър Мартин Иванов открива дарителска сметка на националния дарителски фонд "13 века България". Искането за откриване на сметката е от Румяна Бъчварова, която тогава е била председател на инициативния комитет за честване на годишнината. От доклада й става ясно, че паметникът, който ще се постави в Израел, е готов.

На сесията в четвъртък ще се гласува и поставяне на бюст на Васил Левски в парка на Военна академия също е по предложение на инициативен комитет, за чиято сметка ще е изграждането и поставянето на монумента.

Ефектът "светещи очи" на открития официално в понеделник паметник на цар Самуил в София става все по-спорен, след като в понеделник вечерта десетки хора видяха как реално изглежда той нощно време. Мненията варираха - от харесва ми до тотален кич. Дали очите ще светят, или не обаче ще реши съвет към културното министерство. Това обясниха от пресцентъра на общината.

Причината е, че фондация "Българска памет", която инициира и финансира изграждането на монумента, все още не го е прехвърлила на Столичната община и затова трябва Министерството на културата да реши. От "Московска" 33 вече са обяснили на фондацията, че трябва да съгласуват всички елементи, които не са били в първоначалния проект с МК. Това е идеята за светещия поглед на цар Самуил и прожекторите, които са около постамента. Освен че не са били в проекта, вчера не са светели всички прожектори и е имало проблем с осветлението. Според източници на "Сега" културното министерство най-вероятно няма да подкрепи добавените ефекти.

Из форумите дебатът става все по-ожесточен. Има предложения въпросът с очите да се реши на местен референдум заедно с местните избори през октомври. Не липсват и мнения, че паметникът и така е много хубав. Някои пък правят паралел с Айфеловата кула, която също е била обект на спор - да се махне ли след края на световното изложение, защото загрозявала Париж.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1857 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2015.06.15 | 11:47

4
ПАМЕТНИК НА БЪЛГАРИТЕ СПАСИЛИ ЕВРЕИТЕ, А НЕ ПАМЕТНИК НА СПАСЕНИТЕ ЕВРЕИ. И ТО ЕВРЕИТЕ СА ДЛЪЖНИ ДА ВДИГНАТ ПАМЕТНИК НА ТЕХНИТЕ СПАСИТЕЛИ.

2015.06.15 | 11:47

2
Българите са спасили циганите и евреите.
Сашо

2015.06.15 | 11:47

3
Там ни е била грешката.
banda88

2015.06.10 | 10:18

1
за първи път чувам подобна глупост - паметник на спасените

Добави коментар

Водещи новини