Счетоводителите се вдигнаха на бунт срещу ДАНС

  • 22 октомври 2011 21:05

  • 2849
  • 2
Счетоводителите се вдигнаха на бунт срещу ДАНС
©

Гилдията на счетоводителите въстана срещу Държавната агенция "Национална сигурност" и Закона за мерките срещу пране на пари.

Счетоводни и одитни къщи се бунтуват, че са задължени да доносничат на финансовото разузнаване в ДАНС, дори когато само се съмняват, че клиентът им пере пари.

От лятото всеки счетоводител е длъжен, когато се усъмни, че клиентът му пере пари, да сигнализира ДАНС, иначе го грози глоба до 50 000 лева, припомня бТВ. Това задължение отприщи недоволство в професионалните интернет форуми на счетоводителите.

До 26 ноември всички счетоводни къщи и практикуващи счетоводство или почти 10 000 души, трябва да представят в ДАНС вътрешни правила за предотвратяване и разкриване на практиките за пране на пари. Месец преди крайния срок, такива правила са представили едва 123-ма счетоводители.

От Държавната агенция „Национална сигурност” отказаха коментар и интервю пред камера. В писмен отговор до bTV агенцията подчерта, че счетоводителите са една от 30-те категории съсловия, които са длъжни да изпълняват закона за мерките срещу пране на пари. Задължени да доносничат са също нотариусите, съдебните изпълнители, банките, финансовите посредници, дори и търговците на едро.

Според счетоводителите, този режим ще отблъсне много малки чужди инвеститори, които са регистрирали фирми у нас, заради ниските данъци и ще ги насочи към Кипър и Малта.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2849 2

Коментари 2

Добави коментар
а така

2011.11.22 | 15:51

2
някои счетоводители са половн престъпници! пркриват всевъзможно измами! ТРЯБВА ДА ИМА ПРАВИЛА И ЗА ТЯХ
AJ4A

2011.11.22 | 15:51

1
Интересно ми е как един счетоводител на трудов договор ще разработва правила срещу интересите и намеренията на собствения си шеф, от който зависи хляба му. Май отсега се търси "бушон", който да "гърми" в бъдеще, за да не "изгърми" бизнесменът престъпник. Управляващите търсят всякакви начини и възможности, за да прехвърлят "камъните" в градината на който и да е, само и само да не са в техния "вмирисан" двор. Жалък, много жалък изблик на безсилие и явно доказателство, че в България има срастване на престъпност и власт, защото ако имахме власт, в т.ч. и съдебна, престъпниците щяха да са в затвора, а не да се изживяват като крупни бизнесмени и нямаше да се търси кой да бъде обвинен и да го отнесе, ако работите се разсмърдят. Много ми е любопитно един счетоводител на квартално кафене или на квартална фурна какво парне на пари ще предотвратява!?!?!?!

Добави коментар

Водещи новини