Армията слага 266 имота на тезгяха

  • 07 май 2015 06:26

  • 1440
  • 0
Армията слага 266 имота на тезгяха
© Булфото

Общо 266 имота, голяма част от които в примамливи местности край морския бряг, фигурират в списъка за продажба на излишните на МО терени през 2015 година, пише "Монитор".

В момента се търсят усилено купувачи заради недостига на средства за армията, признаха от военното министерство, като припомниха за призива на премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, който обеща повече пари за отбрана от догодина и посъветва МО да си набави средства от продажбата на имоти с отпаднала необходимост.

Само в последните дни на тезгяха са извадени цяла дузина апетитни имоти, за някои от които министерството ще прибере по над 1 млн. лв. В дългия списък фигурират бивша казарма в столичния квартал „Облея”, както и създадената през 1970 година база на спецчастите на ВМС във варненската местност Тихина. В нея до неотдавна се обучаваха разузнавателни групи, предназначени за действия в тила на противника

Също като „тюлените” от флота на САЩ, командосите са подготвяни за преходи по суша, за десант по въздух и по море, както и за изпълнение на задачи под вода.

МО е поместило в списъка си и имоти във „Виница” и „Аспарухово”, както и близо 6 дка в местността Акчелар, върху които са изградени складове. Преди броени дни пък е задействана процедура за продажбата на почивната станция в предлагащата прекрасен изглед към морето вилна зона „Манастирски рид”, която е разположена върху терен от близо 11 дка. Началната цена за обявения търг с тайно наддаване на апетитния имот в близост до варненския бряг е близо 1,5 млн. лв. Ненужната на армията база, която е ползвана и като военноучебен център и разполага с 11 сгради, включващи спални помещения, се намира в близост до двата хотела на военните „Фрегата” и „Маяк”, разположени над магистралата за „Златни пясъци”.

Цели пет летища също са извадени от армията на тезгяха. Площта на някои от обявените за продан имоти надхвърля 3000 дка. В списъка с терените, от които МО иска да се отърве, са попаднали дори 300 дка, стопанисвани от 24-а вертолетна авиобаза на летището в Крумово, където се намира и Музеят на авиацията. Сградите за продан в района са с над 10 000 кв. м застроена площ. Летищата в пазарджишкото село Черногорово и в ямболското село Тенево също са намерили място сред ненужните имоти, от които армията иска да си докара допълнителни средства.

Списъкът допълват емблематич-ните за военната ни авиация бази в Хасковско и Монтанско Узунджово и Габровница, които бяха закрити през 1998 година. В последната бяха базирани МиГ-21 и пенсионираните заради скъпата им поддръжка самолети МиГ-23 от 18-ти изтребителен авиационен полк. МО търси купувачи и на жилищата си, най-вече в районите, в които са били закрити военни поделения. Както писа „Монитор”, армията изготви и дълъг списък с отпаднали от необходимост вещи, резервни части, оборудване и въоръжение, като в него фигурират всевъзможни неща: от тоалетни казанчета до танкове Т-55 и дори 40-метров боен кораб - пенсионираният през 2012 година ракетен катер „Гръм”.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1440 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини