От ДКЕВР поискаха промяна в Закона за енергетиката

  • 03 февруари 2015 17:08

  • 1115
  • 0
От ДКЕВР поискаха промяна в Закона за енергетиката
©

В закона за енергетиката има пропуски по отношение на процедурата за отнемане на лицензии, констатира ДКЕВР пред парламентарната комисия за наблюдение дейността на държавния енергиен регулатор в присъствието на осем граждански сдружения и представители на медиите.

Членовете на ДКЕВР докладваха пред депутатите докъде са стигнали стартиралите миналата година процедури за отнемане лицензиите на трите дружества - крайни снабдители заради причинени от тях вреди на НЕК. Милена Миланова, член на ДКЕВР, припомни, че процедурата за отнемане на лицензиите на трите дружества - крайни снабдители е заради техни прихващания на вземания от НЕК срещу получени плащания от потребителите. Това доведе до влошаване състоянието на НЕК, която подаде жалби в ДКЕВР, бяха издадени три  наказателни постановление- всяко едно със санкция за 1 млн.лв., подчерта Миланова. Държавният регулатор допълнително е образувал и производства за отнемане на лицензията, поставен е срок за отстраняване на вредните последици, в края на който такива не са били предприети. На този етап процедурата е до тук, в закона няма срок за окончателно вземане на решение, посочи Миланова. От септември досега не е имало работна група или дискусия какво се случва с производствата.

Светла Тодорова, председател на ДЕКВР, уточни, че прихващанията са за средства, които не са дължими на НЕК, по закон парите трябва да останат у тях, нарушението е в механизма, по които са направени. От ДКЕВР добавиха, че са изготвили и проект за промяна в Закона за енергетиката, в който се предлага как по-добре да се регламентира въпросът с прехвърляне на собственост при отнемане на лицензии, за статута "особен управител".

Валентин НиколовВалентин Николов Валентин Николов е роден в гр. Добрич. Завършил е Икономически университет във Варна, от ГЕРБ поиска по-бързо да се придвижи в парламента обсъждането и гласуването на промените в Закона за енергетиката, за да бъдат "затворени" празнотите. Председателят на парламентарната комисия Искрен Веселинов обърна внимание, че изчаквателната позиция на ДКЕВР не е най-добрата. Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 /"Патриотичен фронт"/ заяви, че в този състав ДКЕВР не отговаря на обществените очаквания за орган, който трябва да извършва регулативна дейност. Обяснението за лицензиите е обтекаемо, за неопределено време, разкритикува той членовете на регулатора. И настоя да се потърсят и други основания за отнемане на лицензиите като многократни еднотипни нарушения, нарушаване параметрите на електроенергията, която се доставя до потребителя, например.

В отговор Илиян Илиев, член на ДКЕВР, призна, че нарушаването на снабдяването е проблем, но комисията не е спирала да го наблюдава, не са спирали и проверките на място, издадени са актове и наказателни постановления. Представителите на гражданските организации категорично настояха за отнемане на лицензиите на трите дружества - ЧЕЗ, Енерго-ПРО и EVN.

Последвайте канала на

БТА
1115 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини