Ларгото се руши

  • 17 август 2014 06:58

  • 3319
  • 2
Ларгото се руши
© Булфото (архив)

Археологическите находки на Ларгото няма да издържат още една зима. Вече има паднали зидове, а автентични дървени елементи от конструкции на сгради от античния римски град са сериозно пострадали.

За това алармира пред "Стандарт" Столична община, а кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска отправи апел към служебния министър на културата Мартин ИвановМартин Иванов Мартин Иванов е роден на 4 август 1970 г. във Велико Търново. Мартин Иванов е магистър по история да вземе спешни мерки за аварийна консервация на руините на открито. Трета поредна година археологичните находки пред ЦУМ и Президентството очакват да бъдат реставрирани, консервирани и превърнати в уникален подземен музей, покрит със стъклен купол. Мащабният проект е спечелил финансиране за 16 млн. лв. от културното министерство по програма "Регионално развитие", но от 2012 г. буксува. След две неуспешни обществени поръчки за избор на изпълнител, се очертава провал и на третата, обявена през юни. Заради забавянето Министерството на културата може да загуби и финансирането.

"Античният комплекс Сердика" в центъра на София е един от най-важните обекти за цяла България. Това е общоевропейско културно наследство, което трябва да бъде съхранено и представено на жителите и гостите на София", каза зам.-кметът Тодор Чобанов. До момента Столична община е инвестирала над 6 млн. лв. от бюджета си в археологически проучвания и укрепителни дейности. Обектът обаче е публична държавна собственост. Докато се чака насрочване на нова обществена поръчка, Фандъкова моли служебния министър на културата да осигури средства за аварийна консервация.

"Става дума за неотложни дейности, които не са толкова скъпи, но ще задържат положението до същинската консервация", обясни Чобанов. И допълни: "Обектът е много труден, защото се намира на място с високо ниво на подпочвените води. Затова в проекта за Античния комплекс Сердика е включено изграждане на отводнителна система". За да се даде ход на проекта, Столична община предлага той да бъде разделен на две - обществена поръчка за реставриране и консервиране на археологическите разкопки и отделна поръчка за музея.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3319 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
fen

2014.12.31 | 18:43

2
При ПП ГЕРБ не вирее никаква археология и не само в София.

2014.12.31 | 18:43

1
При ПП ГЕРБ държавата цъфтеше, но не се притеснявайте червени боклуци, бате Бойко на 5 октомври като откаже да направи правителство , вие от БСП ще ви се наложи да правите правителство и тогава зимата народа ще ви разкъса

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини