Пастетите пълни с клюнове и нокти

  • 28 април 2014 10:34

  • 3271
  • 3
Пастетите пълни с клюнове и нокти
©

Клюнове и човки, животински нокти, сухожилия, опашки, уши, кожа, опасна карантия. Това са основните съставки на българските пастети. Големият деликатес иначе, у нас е тъпкан с всичко, което остане в месопреработвателната промишленост. С боклуци, категорични са инспекторите по безопасност на храните.

Нищо от, меко казано, странния състав го няма на етикета. Там се кипрят свинско, птиче месо, свински, патешки, пилешки, дори и гъши дроб. Дали изобщо има такива „нормални" съставки, никой не може да каже, пише "Всеки ден".

Дори и чужди медии гръмнаха в Европа тези дни за родния и на комшиите балканци бъркоч, наричан пастет. Балканските пастети имат много повече канцерогенни добавки, мазнини и вода от допустимите стойности, предупреждават те и изреждат с какво точно се забъркват пастетите по нашите земи.

Отдавна е известно, че пастетите на повечето от родните производители съдържат т. нар. скрити мазнини. Струва ви се, че ядете месо, а всъщност от общото количество 40% винаги е свинска мас, вътрешни мазнини и свинска кожа. А различните добавки служат за измама, алармират за пореден път специалисти по храненето.

Лаборатории предупреждават, че в преработено уж месо има увеличено количество полифосфати и натриумнитрат като емулгатор, които причиняват рак и разрушават калция в костите. Особено са опасни за деца и бременни жени.

В пастетите освен отпадъци от кланиците се използва, за да се създаде „вкус", и глутамат. Той пък пречи на нормалната работа на мозъка, предизвиква мигрена и промени в настроението. Много опасен е натриевият нитрит, вещество, което повечето производители използват с цел да докарат съответния цвят на продуктите. Това вещество обаче е виновник за развитие на ракови клетки в човешкото тяло.

„Такава храна е абсолютно безполезна от гледна точка на хранителните вещества, но това е най-малкото. Тя е опасна за здравето", предупреждават лекари. Пастетите освен това са истинска люпилня за бактерията листерия, която издържа и на ниски температури в хладилника. Затова всяка отворена кутийка - дори и качествен скъп гъши пастет, трябва да се изхвърли веднага, даже и да не се изяде цялата.

Заради нароилите се всякакви колбасарски трикове не само у нас с тъпчене на истински отрови в храните Световната фондация за изследване на рака след направени повече от 7000 клинични проучвания, които се занимават със свързването на злокачествени заболявания и храненето, вече препоръчва направо да се изхвърлят от менюто пастети, кренвирши и подобни на тях.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3271 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2014.11.19 | 15:54

2
bulgario obicham te
Walking Tall

2014.11.19 | 15:54

1
Е добре,щом е толкова вредна и се произвежда свободно,какъв е смисъла на проверките?Не трябва ли да има санкции за прозводителите?
Ves

2014.11.19 | 15:54

3
И това от кога е "новина"?

Добави коментар

Водещи новини