-
28 април 2014 10:34
- 3264
- 3
Клюнове и човки, животински нокти, сухожилия, опашки, уши, кожа, опасна карантия. Това са основните съставки на българските пастети. Големият деликатес иначе, у нас е тъпкан с всичко, което остане в месопреработвателната промишленост. С боклуци, категорични са инспекторите по безопасност на храните.
Нищо от, меко казано, странния състав го няма на етикета. Там се кипрят свинско, птиче месо, свински, патешки, пилешки, дори и гъши дроб. Дали изобщо има такива „нормални" съставки, никой не може да каже, пише "Всеки ден".
Дори и чужди медии гръмнаха в Европа тези дни за родния и на комшиите балканци бъркоч, наричан пастет. Балканските пастети имат много повече канцерогенни добавки, мазнини и вода от допустимите стойности, предупреждават те и изреждат с какво точно се забъркват пастетите по нашите земи.
Отдавна е известно, че пастетите на повечето от родните производители съдържат т. нар. скрити мазнини. Струва ви се, че ядете месо, а всъщност от общото количество 40% винаги е свинска мас, вътрешни мазнини и свинска кожа. А различните добавки служат за измама, алармират за пореден път специалисти по храненето.
Лаборатории предупреждават, че в преработено уж месо има увеличено количество полифосфати и натриумнитрат като емулгатор, които причиняват рак и разрушават калция в костите. Особено са опасни за деца и бременни жени.
В пастетите освен отпадъци от кланиците се използва, за да се създаде „вкус", и глутамат. Той пък пречи на нормалната работа на мозъка, предизвиква мигрена и промени в настроението. Много опасен е натриевият нитрит, вещество, което повечето производители използват с цел да докарат съответния цвят на продуктите. Това вещество обаче е виновник за развитие на ракови клетки в човешкото тяло.
„Такава храна е абсолютно безполезна от гледна точка на хранителните вещества, но това е най-малкото. Тя е опасна за здравето", предупреждават лекари. Пастетите освен това са истинска люпилня за бактерията листерия, която издържа и на ниски температури в хладилника. Затова всяка отворена кутийка - дори и качествен скъп гъши пастет, трябва да се изхвърли веднага, даже и да не се изяде цялата.
Заради нароилите се всякакви колбасарски трикове не само у нас с тъпчене на истински отрови в храните Световната фондация за изследване на рака след направени повече от 7000 клинични проучвания, които се занимават със свързването на злокачествени заболявания и храненето, вече препоръчва направо да се изхвърлят от менюто пастети, кренвирши и подобни на тях.
Последвайте канала на
Свързани новини
Финалът в ШЛ: Борусия (Дортмунд) 0:0 Реал Мадрид, греда за "жълто-черните"
Гонзо за вчерашните ексцесии: Трябват безкомпромисни мерки, които да бъдат приложени във възможно най-кратки срокове
Левски се раздели с трансферно разочарование
Всичко най-интересно преди началото на финала
Сериозно наказание грози ЦСКА - София, делегатът на мача с ЦСКА 1948 получил удар
На живо: Григор Димитров отново загуби подаването си
Коментари 3
Добави2014.11.19 | 15:54
2014.11.19 | 15:54
Добави коментар
Водещи новини
Румен Радев: Ботев е огненият дух и стихията на революцията
01 юни 202422:00
Христо Иванов: Борисов знае, че управление с Пеевски е нетърпимо, но е притиснат
01 юни 202419:26
Росица Матева: Избирателите, които нямат право да участват в евровота, ще гласуват само с хартиена бюлетина
01 юни 202420:31
Част от къщата на Димитър Талев в Прилеп вече е в български ръце
01 юни 202419:42
Буря опустоши Търновско
01 юни 202420:40
Шофьор на два месеца предизвика катастрофа в Хасково
01 юни 202419:56
Мъж загина при челна катастрофа на Подбалканския път, има ранени
01 юни 202420:13
Германски политик бе нападнат край Щутгарт по време на предизборна кампания
01 юни 202421:33
Каква цена ще трябва да платим, ако Русия победи Украйна
01 юни 202421:47
2014.11.19 | 15:54