Частни гардове ще пазят Алма матер

  • 29 януари 2014 06:16

  • 955
  • 0
Частни гардове ще пазят Алма матер
© Булфото

Частна охранителна фирма вместо обикновени портиери ще пази вече Алма матер, за да не се допускат нови окупации на сградата. Договорът вече е сключен и е за срок от 6 месеца, информира в. Монитор.

После ще бъде проведена обществена поръчка за дългосрочна охранителна дейност. Това съобщи вчера ректорът на СУ проф. Иван Илчев, след като повторната окупация на Ректората, организирана от шепа мними студенти, падна безславно само след три дни. Илчев призна, че заради орязването на бюджета на най-старото висше учебно заведение с 30%, по времето когато финансов министър бе Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи, той съкратил охраната и оставил само портиерите. 99 на сто от тях били пенсионери и нямало как да окажат физическа съпротива на самонастанилите се в сградата окупатори.

От вчера в университета се влиза само срещу представяне на студентска лична карта или книжка. „Тази мярка обаче не може да се прилага постоянно, защото тук имаме музеи, провеждат се и около 1000 научни конференции и други събития годишно”, обясни проф. Илчев. Той разкри, че втората окупация е паднала след 3-часови преговори с барикадиралите се младежи, продължили до 24 ч. в понеделник. Те са водени от студенти и преподаватели, сред които както подкрепящи, така и обявили се срещу блокирането на СУ. Проф. Илчев обаче не пожела да разкрие имената на парламентьорите, които убеждавали младежите, че нямат подкрепа от обществото. Ректорът се срещал и с главния прокурор Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в и МВР шефа Цветлин ЙовчевЦветлин Йовчев Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище „Никола, с които имали план за действие. „Той обаче не включваше влизането на полиция на територията на университета”, увери проф. Илчев.

В понеделник вечерта имаше полицейски кордон около сградата на Ректората. От там можеха да преминават само хора, живеещи в района, и то срещу представяне на лична карта. Проф. Илчев обяви, че е имал план за действие от 7 точки срещу окупацията, в който влизало сезиране на Академичния съвет, декларация срещу младежите, помощ от студенти от други факултети и забрана за влизане и излизане от Ректората. Проф. Илчев заяви, че този път ще има наказания срещу окупаторите, от които се разграничиха и Ранобудните студенти. Какви ще бъдат те, щял да реши Ректорският съвет, след като бъде получена информация за кандидат-висшистите от деканите на факултетите, в които следват. Проф. Илчев отбеляза, че младежите все пак не са нанесли почти никакви щети върху имуществото на ВУЗ-а. За трите дни обаче били провалени 16 изпита, на които трябвало да се явят 800 студенти. Държавен изпит пък бил изместен от Философския факултет в друга сграда. „Алма матер не е оръжие в политическата игра”, отсече ректорът.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
955 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини