Купуваме електронни билети за автобус като тези за самолет

  • 28 януари 2014 08:03

  • 1100
  • 0
Купуваме електронни билети за автобус като тези за самолет
© Булфото

От пролетта има възможност да започнем да купуваме електронни билети за автобус като тези за самолет. Това заяви за „Монитор” Галя Топалова, председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България след среща вчера във финансовото министерство по проблемите на бранша.

За целта Министерство на финансите трябва да направи промяна в наредбата за отчитане на продажби чрез фискални устройства. Измененията се очаква да бъдат подготвени до края на март. Срещата на превозвачите и финансовото ведомство беше осъществена с посредничеството на министъра на транспорта Данаил ПапазовДанаил Папазов Данаил Папазов е роден в добричкото село Красен. Магистър, специалност „Корабоводене” на, информира "Монитор".


„Повечето фирми имат възможност за онлайн резервация, но билетът не се признава като такъв”, пояснява още Топалова. По думите й министерството трябва да направи промяната, защото така ще се улесни клиентът и ще се помогне и на фирмите.

Друг въпрос, по който са водени преговори, е въвеждането на касови апарати. Националната агенция по приходите (НАП) трябва до края на
седмицата да внесе предложенията си за промени в задължителното поставяне на фискалните устройства. От бранша искат те да бъдат въведени, но само за превозите на дълги разстояния. А за градския транспорт и линиите между близки селища да могат превозвачите да избират как да се таксуват пътниците. Част от вариантите са чрез електронен билет, чип, жетон, плащане на първата врата и др. В по-големите общини като София, Бургас и Плевен в момента се провеждат търгове за въвеждане на интегрираните системи за таксуване. Според превозвачите това ще отнеме поне 2 години. Задължителното въвеждане на касовите апарати се отложи за 30 юни с промени в Закона за автомобилните превози. Срокът за това преди промяната беше 31 декември 2013 г.

До края на март трябва да има и нова наредба за изплащане на компенсациите, за които превозвачите настояват. Средствата в размер на близо 37 млн. лв. се отпускат от бюджета заради намаленията, които се правят на студенти, пенсионери и други. В момента те се дават на общините, но много малко от тях плащат на фирмите, обясняват от бранша. По време на срещата Министерство на финансите е поело ангажимент да има промяна в начина на разплащане, като сега ще започне дейности по измененията.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1100 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини