Греков: Действията ни са в съзвучие с исканията на протестиращите производители

  • 08 ноември 2013 10:21

  • 1209
  • 1
Греков: Действията ни са в съзвучие с исканията на протестиращите производители
©

Димитър ГрековДимитър Греков Проф. Димитър Греков е специалист по бубарство и преподава в пловдивския аграрен университет по, министър на земеделието и храните, говори в ефира на „Радио К2” и заяви позициите си по следните теми.

Необходимостта от семинар на тема „Обща селскостопанска политика на ЕС за периода 2014 – 2020”. Какви са приоритетите, новостите и предизвикателствата. Димитър ГрековДимитър Греков Проф. Димитър Греков е специалист по бубарство и преподава в пловдивския аграрен университет по заяви, че семинарът е важен, защото определя приоритетите за развитие на земеделското производство за следващия програмен период. Има създаден колектив, който работи, но в крайна сметка на семинара са присъствали земеделски производители, които ще кажат своето виждане за развитие на производството през този период. Важно е да се видят техните приоритети, както и слабостите, които министерството е допуснало досега, за да се изчистят.

Какви проблеми са били поставени. Димитър ГрековДимитър Греков Проф. Димитър Греков е специалист по бубарство и преподава в пловдивския аграрен университет по каза, че е присъствал само на откриването на семинара, но има проблеми, които ще бъдат обединени и представени на Министерството на земеделието и храните. В сряда те ще бъдат представени на Комисията по земеделие. Министър Греков продължи, че нищо не бива да се отлага, обидното за нашите земеделски производители е, че техните субсидии се различават доста от тези на европейските им колеги и това ги прави неконкурентноспособни. Затова е доста трудно на всичките ни земеделски производители. Димитър ГрековДимитър Греков Проф. Димитър Греков е специалист по бубарство и преподава в пловдивския аграрен университет по подчерта, че Министерството на земеделието и храните контактува със земеделските производители непрекъснато и е наясно с техните проблеми, но не може всичко да се реши с един замах. Нещата се решават стъпка по стъпка, уредени са проблемите на тютюнопроизводителите, провеждат се срещи със зеленчукопроизводителите, много е трудно също и положението на животновъдите.

Как е застъпено земеделието в бюджет 2014. Димитър ГрековДимитър Греков Проф. Димитър Греков е специалист по бубарство и преподава в пловдивския аграрен университет по заяви, че в периода 2009 – 2013 бюджетът на Министерството на земеделието и храните е бил намален с близо сто седемдесет и един милиона лева. Той продължи, че е одобрил сегашния бюджет, защото няма други възможности и разбира състоянието на държавата. Усилията ще бъдат насочени към европейските фондове и по – пълното им усвояване. Димитър ГрековДимитър Греков Проф. Димитър Греков е специалист по бубарство и преподава в пловдивския аграрен университет по изрази надеждата си, че следваща година ще бъде по – добра за земеделските ни производители, благодарение на правилното използване на еврофондовете, а трябва да останат и средства, които да бъдат разпределени на онези сектори, които са изостанали.

Пресечната точка с интересите на протестиращите. Димитър ГрековДимитър Греков Проф. Димитър Греков е специалист по бубарство и преподава в пловдивския аграрен университет по заяви, че е намерил тази пресечна точка, провежда се непрекъснат диалог. Протестите не са насочени толкова към Министерството на земеделието и храните и към министъра, защото институцията е напълно в съзвучие с исканията на протестиращите. Няма какво повече да се направи, защото всичко, което е възможно, е дадено. Всеки може да реши проблемите с пари, но пари няма в момента.

Обявената цел на Министерството на земеделието и храните за повишаването на базовите български суровини, използвани в производството. Димитър ГрековДимитър Греков Проф. Димитър Греков е специалист по бубарство и преподава в пловдивския аграрен университет по каза, че това означава, че при производството на един продукт, по – голямата част от суровините трябва да са български. Провеждат се и срещи с търговски вериги с искането голяма част от продуктите, които се предлагат, да бъдат български. Министерството на земеделието и храните сътрудничи на земеделските производители, за да могат да влязат със своите продукти. Въпросът е, че земеделските производители трябва да отговорят на някои изисквания. Тук не се говори само за количество, но и за качество и за плановост, с която нашите земеделски производители трябва да свикнат. Димитър ГрековДимитър Греков Проф. Димитър Греков е специалист по бубарство и преподава в пловдивския аграрен университет по продължи, че министерството се треми да създаде тържища, където потребителите да могат да купуват продукти от конкретни производители. Трябва да се даде и експортна насоченост на българската земеделска продукция, която в миналото е била на европейските пазари.

Смяната на ръководителя на ДФ „Земеделие”. Димитър ГрековДимитър Греков Проф. Димитър Греков е специалист по бубарство и преподава в пловдивския аграрен университет по заяви, че тази смяна се е наложила поради оставката на предишния ръководител.

Еврофинансирането по Общата селскостопанска политика на ЕС. Димитър ГрековДимитър Греков Проф. Димитър Греков е специалист по бубарство и преподава в пловдивския аграрен университет по заяви, че средствата от ЕС през следващия програмен период са завишени със 260 милиона. Нашите земеделски производители трябва да имат възможността да кандидатстват, а Министерството на земеделието и храните да опрости някои от изискванията, които са необходими.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1209 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
banda88

2013.11.08 | 14:55

1
kakvi glupositi gi drunka toq 4erven bokluk, kakvo "suzvu4ie", kakvi 5 leva! OSTAVKAta si daite, idete si na sud i neka vi vzemem vsqka otkradnata stotinka!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини