Кадиев: 1 млн. българи ще са засегнати от данъка за старите коли

  • 24 октомври 2013 07:59

  • 1864
  • 4
Кадиев: 1 млн. българи ще са засегнати от данъка за старите коли
©

Милион българи ще бъдат засегнати от повишаването на данъка върху старите коли. Това изчисли Георги КадиевГеорги Кадиев Георги Стоянов Кадиев е роден на 28 август 1966 г. в Бургас. Завършил е Немска езикова гимназия в, депутат от БСП и член на бюджетната комисия в сутрешния блок на БТВ. Той обяви, че се готви алтернативно предложение в комисията, което на противодейства на това на финансовото ведомство.

Дончо Барбалов, зам.-кмет на София, направление "Финанси и стопанска дейност", посочи, че близо 156 хил. коли ще могат да се възползват от по-нисък данък заради деклариран катализатор. Ако на талона на автомобила пише Евро 3 или Евро 4, то данъка ще скочи най-малко – с 20%, обясни Барбалов. По думите му само най-новите коли отговарят на условията да бъде запазен данъка им. Той допълни, че за законопроекта за скок в данъците е станал ясен за общинарите едва след като се е появил на страницата на финансовото ведомство, без каквато и да била комуникация.

Алтернативното предложение на Кадиев е по холандски модел. То включва да се премахне данъкът МПС какъвто е в момента и да влезе в цената на горивото. „Колкото повече карате, толкова повече гориво се ползва и се плаща повече данък. Общият данък като приходи сега от МПС го разделихме на похарчените литри гориво, без метан и газ”, обясни идеята Кадиев с уточнението, че вероятно подобен налог ще има отражение върху инфлацията и цените на стоките. Барбалов заяви, че подобен данък обикновено се прави, за да се финансира строежа на пътища.

Последвайте канала на

1864 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ПЕДЕРАС ОТ АТАКА

2013.10.25 | 11:11

4
Ето от къде ще дойдат детските!Ще вземат от мен и ще дадът на Монго!Какво още измислихте,другари?

2013.10.25 | 11:11

3
Уж политиката на БСП щеше да е насочена към хората,а какво излезе.Сканали при Здравната каса,МЗ,ЛЕКАРИТЕ готови на бунт,студентите срещу решения КС,омръзналия на всички ''лош''Пеевски,сега и тези промени за данъка на стари коли.Самият парламент е като кошер.Да очакваме избори 2 в 1.

2013.10.25 | 11:11

2
Такава ситуация остави предишното правителство... това и да иска не може да оправи нещата за 3-4 месеца...
rossen4i4o

2013.10.24 | 22:45

1
данък МПС си е соц. измишльотина , срещу плащането му не получаваме НИЩО, не логично е за пътищата една а за улиците друга администрация и всяка бяга от отговорност , идеята да се включат таксите в цената на горивото е добра но при БГ. счетоводството парите наи вероятно ще изчезнат

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини