Хлебопроизводители: Скоро ще ядем контрабанден румънски хляб

  • 18 септември 2013 07:43

  • 2316
  • 8
Хлебопроизводители: Скоро ще ядем контрабанден румънски хляб
©

Хлябът вече поевтиня. Той струва стотинки. 1 кг пшеничен тип "Добруджа" средно се търгува около 0,91 стотинки. Пазарът няма регулация. Това заяви Марияна Кукушева от Федерацията на хлебарите и сладкарите у нас в сутрешният блок на БТВ.

Според Христо Цвецанов от Асоциацията на земеделските производители спрямо миналата година около 40% е паднала цената на пшеницата. "Между мен и г-жа Кукушева има едно звено, а именно мелничарите и не мога да коментирам цената на хляба. При нас цената на пшеницата и зърното се определя от цената на декар. Изпитваме затруднения", каза още той. Попитан защо изнасяме толкова бързо, той заяви, че това се случва, защото ни е най- евтина пшеницата и изнасяме предимно фуражи. 

"Към момента българския хляб се произвежда от микс - реколта 2012 и 2013 година. Мелничарите ценообразуват по начина, по който се ценообразуват продуктите", обясни тя. Освен намалената цена на пшеницата, трябва да спомена, че токът е намален само за битовите потребители, а при малките производители на хляб и мелничарите е увеличена с 17%. Единствено възможното, което може да направи правителството е да направи диференциация на ДДС на хляба - разумният вариант е около 10%., заяви още Кукушева. По думите й с земеделския министър се общува разумно. "След като има диференциация на ДДС-то за хазарта и за туризма, защо да няма и за хляба?", запита тя.

И Кукушева, и Цветанов бяха категорични, че повишаването на минималната работна заплата рефлектира по еднакъв начин и в двата сектора.

Пазарът реагира на цена. Към момента има опасност румънският хляб да мине Дунава. Той е с около 30% по-евтин и няма начин всеки един хляб да се фактурира. Нашата рецепта е публична, а засега хлябът от Румъния има различни вкусови качества, заяви Кукушева. Очаква се ядейки румънски хляб да стимулираме румънската икономика. Няма проблем да си купуваме такъв, но ще ликвидираме работни места, ще намалим приходите в хазната и ще закрием родните предприятия. Нямаме ясно поет ангажимент от това правителство за предприемане на дефиринцирането ДДС за хляба, каза още тя.

Последвайте канала на

2316 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
P

2014.04.14 | 08:39

8
Ми по-добре да ядем контрабанден румънски хляб, отколкото да надуете пак цените. Мръсни картеладжии такива!
Аз

2014.04.14 | 08:38

6
Че защо да е контрабанден? Доколкото знам - и те са в ЕС и стоките им не са забранени за внос в България?!
barymary

2014.04.14 | 08:38

7
Ми срамота е румънците да го произвеждат по евтин като неможете да свалите цената ще ядем румънски така ще ви дойде акъла. На народа му омръзна от монополи ако трябва ще ядем и китайски.
r3lax

2014.04.14 | 08:38

5
да и току виж в някой от този румънски хляб има я мишка,я отрова,те и без това искат да ни уморят

2014.04.14 | 08:38

4
Може да поевтинее още хляба но трябва да се вземат някои важни решения. Първо на гадните селяни да не се плаща нищо за пшеницата, второ на тъпите работници никакви заплати, трето румънец, който внесе и един хляб да бъде разстрелян. И тогава свободния пазар ще регулира цените.

2013.09.19 | 19:43

2
Това е миндилското разбиране на Евросъюза за свободно определяне на цените,с други думи-картели.Откакто сме влезли в това обединение не сме видяли нищо добро,само навлязоха по-лесно мултинационални корпорации и започнаха да изсмукват българската икономика.Не може да оставиш една шепа търгаши да определят цена на толкова жизненонеобходим продукт-затова трябва държавата да играе силна роля в контролирането на пазара,а не обратното.
Д.Димитров

2013.09.20 | 10:05

3
До някъде си прав , но само до някъде ! Най лошото е че според родните пишман "бизнесмени" пазарната икономика означава само и единствено вдигане на цените на стоките и намаляване на цената на труда с цел по-големи печалби ! От това се възползват и чуждестранните инвеститори без да се свенят че в собствените им държави това не може да мине ! Не говоря за държавно регулиране а за разумно от страна на самите производители ! По ниските цени на стоките и по високите заплати ще стимулират икономиката , като само печалбите за "бизнесмените ще са малко по-малки !

2013.09.19 | 13:36

1
иЗЛИЗА,че всичко опира до диферсификация на ДДСна хляба.Сега топката е ръцете на правителството.Да видим кой ще вземе това важно решение,защото хляба може да събаря правителства.Орешарски,ти си на ход!

Добави коментар

Водещи новини