Хлябът в Румъния излиза 38 стотинки

  • 12 септември 2013 08:08

  • 2712
  • 1
Хлябът в Румъния излиза 38 стотинки
©

Евтин румънски хляб по 38 стотинки си носят в България нашенците, които пътуват често до съседите, пише „Монитор”. В момента по букурещките супермаркети масово се предлагат самуни на цена около 0,85 – 0,90 леи, което на практика означава, че хлябът от 650 г излиза до 40 стотинки.

У нас той е почти двойно по-скъп в момента, затова хората, които са на път, се снабдяват от другата страна на границата и дори носят на приятели и роднини. От началото на месеца данък добавена стойност за хляба в Румъния е 9 на сто и тамошните търговци не пропускат да се похвалят с това. Във всички брошури на големите хранителни вериги, които обхващат периода преди и след промяната, насъщният има две цени – с 24% ДДС и с 9%. При комшиите има доста голям избор на различни типове хляб, като цената им достига до 5-6 лева за килограм. За хората с претенции при комшиите се предлагат дори франзели, произведени във Франция и Белгия, но масово се пазаруват най-евтините видове. Засега по бакалиите в пограничните райони румънските производители не доставят евтин хляб

„Това обаче ще се случи - категорична е Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. - Колегите няма да доставят точно същия хляб, какъвто има по техните магазини, защото той е с различни вкусови качества. Те ще започнат да правят хляба, който се произвежда в България, а неговата рецепта съвсем не е сложна – брашно тип 500, мая, вода и малко сол. Затова хлебарите от граничните райони очакват рано или късно при тях да се появи сериозна конкуренция.” От браншовия съюз настояват да започне нотификация за въвеждане и у нас на по-нисък ДДС. Според Кукушева това може да стане до Нова година и по-ниската ставка може да е заложена за 2014 г. Опцията за втора нотификация е отворена, напомни тя.

„Трябва да спрем да мислим за конкуренция с бизнеса в Румъния, а да станем достатъчно добри партньори”, каза Бронислав Денев, ръководител на Службата по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) – Букурещ. Двете държави са под особения мониторинг на останалите европейски страни и е необходимо да покажем, че единството може да доведе до високи резултати. Очаква се до края на годината стокооборотът да бъде над 3 млрд. евро

Българската хранителна индустрия има добро име сред румънците. Над 20 наши фирми са били представени на последното изложение „Храни и напитки от слънчева България”, което е организирано със съдействието на търговската ни служба, съобщи Денев. Пред комшиите са се представили компании за производство на млечни продукти, месо и трайни колбаси, пилешко, лютеница и вина. В тамошните магазини може да се намерят български точени кори и замразени баници от България, прясно мляко, кроасани и дори тоалетна хартия, произведена у нас.

Последвайте канала на

Novini.bg
2712 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.09.16 | 01:47

1
И аз искам хляб по 40 стинки!!!

Добави коментар

Водещи новини