Столична община избяга от отговорите за завода за боклука

  • 09 септември 2013 13:20

  • 2822
  • 6
Столична община избяга от отговорите за завода за боклука
©

Столична община запази гробно мълчание дали има опасност да загубим 200 млн. лв., ако до края на годината не започне строителството на завода за боклук.

Novini.bg алармира за опорочения конкурс, в който на първо място беше класирана гръцката компания „Актор“. Въпросът сега трябва да бъде решен от Върховния административен съд, а делото за конкурса за изпълнител е насрочено за 18 септември. Испанската компания „Валориса“ вече сезира Европейската комисия заради опорочения конкурс за строеж на завод за боклук в София. Сигналът е подписан от председателя на борда на директорите на компанията Фернандо Сейнц и е адресиран до зам.-председателя на ЕК Йоханес Хан и секретаря на ЕК Катрин Дей. „Валориса" участва в консорциума „ВСМ – СПХ“, който подаде оферта, която е по-ниска с 50 млн. лв. от класираната на първо място от Столична община гръцка "Актор".

По-късно стана ясно, че гръцката фирма е използвала фалшива референция, за да спечели търга за строеж на завода за боклук в София. В своята оферта „Актор“ са посочили, че са изградили завод за преработка на отпадъци с капацитет над 200 000 т на година в Ларнака, Кипър. Реалният капацитет обаче е едва 160 000 т за година.

След разглеждането на икономическите предложения на участниците при закрити врата от страна на Комисията по оценка на 26 април 2013 г. Софийска община изрази своето решение, подписано от кмета Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска, в което бяха обявени окончателните резултати с класиран на първо място "Актор".

Ако гръцката компания получи правото за изграждане на завода, чиято цена е по-висока от определения за проекта бюджет с близо 14 млн. лв , проектът ще бъде по-скъп, което ще се отрази негативно върху ОП „Околна среда“ за 2007-2013 г., съфинасиран от Европейския фонд за развитите на регионите и Кохезионния фонд, предупреждава Сейнц.

От пресцентъра на Столична община поискаха предварително списък с въпроси, които да бъдат зададени на ресорната заместничка на Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска Мария Бояджийска. Тя е отклонила още две интервюта по въпроса за столичния боклук. Novini.bg ще продължи да задава тези въпроси докато получи адекватни отговори, които да дадат гаранция, че столичани няма отново да бъдат измамени и все още да са една от малкото европейски столици без функциониращ завод за преработка на отпадъци:

1. Притеснява ли Ви жалбата на испанската фирма Valoriza, която са подали до ЕИБ и до ЕК по регионално развитие?

2 Как ще коментирате факта, че класираният от Вас участник на първо място е използвал референция, за която в заседанието на КЗК е станало ясно, че е фалшива?

3. Откъде Общината ще намери средства, за да дофинансира проекта предvid на това, че класираният от Вас участник е с цена над бюджетната за проекта?

4.Не смятате ли, че офертата на гърците е прекалено скъпа. С тези 50 млн. би могло да се направят много други екологични проекти. Реконструкцията на ПСОВ на гр. Пловдив струва почти толкова.

5. Защо работата на комисията продължи толкова дълго време? Ще остане ли време за изпълнение на проекта?

6. Кога е крайният срок за приключване на работите по проекта? В този срок трябва ли да е приключил и периода за съобщаване на дефекти?

7. Има ли опасност от загуба на европейски средства, поради неспазване на срока по т.5?

8. Общината разполага ли със средства, за да успее сама да завърши проекта, ако изпълнението на проекта продължи извън програмния период на финансиращата програма?

9. Какъв свободен капацитет има депото в Суходол? За колко години ще стигне той?

10. Къде ще се депонира отпадъка на София, след като се запълни депото в Суходол?

11 Общината ще се съобрази ли с решението на ВАС?
 

Последвайте канала на

Novini.bg
2822 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2013.09.10 | 13:29

6
Тиквата нали щеше да го направи за две години, като стана кмет.
Бьлгарин

2013.09.10 | 13:28

5
Снощи гледах предаването на Слави---итам един смел човек обяви че плащаме 350 пъти по скъпо за боклука --а сега уж кметовете на общини искали ново увеличение
Марк

2013.09.10 | 08:15

4
Както е мнооого добре известно от практикате не само в Бг, но другаде /най–вече в Италия/ бизнеса с боклука е винаги в ръцете на Мафията!! Повтарям Мафията!! И затова, за да разберем какво става по този въпрос към всички гореизброени въпроси е необходимо да се добави още един , МОЖЕ БИ ГЛАВНИЯ ВЪПРОС: КОЯ ФИРМА БАЛИРА И ИЗВОЗВА ОТПАДЪКА? КОЛКО СТРУВА НА СОФИЯЦИ БАЛИРАНЕТО И ИЗВОЗВАНЕТО НА ОТПАДЪЦИТЕ? Отговорът на тези въпроси ще ни освети истинската причине за протакането на изграждането на завода за отпадъци!! Както казваше дядо ми /Бог да го просити!/ : "Искаш ли да разбереш истината, проследи пътя на парите!!" Това е!

2013.09.10 | 07:40

3
Фандъкова е виновна оставка веднага заедно с другия назначен от гроб марионетката Расимка

2013.09.10 | 07:00

2
АСВАЛТ ИБОКЛУК НЕ СЕ ЯДАТ БЯГАИТЕ ПОД МАСАТА
осведомена

2013.09.10 | 02:05

1
Бояджийска е в дъното на тази история - заради нея вече 4-та година се влачи строителството на завода и ако Фандъкова продължава да я прикрива и подкрепя ще бъде завлечена и тя - ами се струва свестна , но може би не е , щом застава зад поразиите на Бояджийска , започнали от екоминисерството още по този проект за завод !!!!!

Добави коментар

Водещи новини