Гръцка компания печели търга за завода за боклук в София с фалшиви документи

  • 16 юли 2013 09:17

  • 6449
  • 9
Гръцка компания печели търга за завода за боклук в София с фалшиви документи
©

Гръцката компания „Актор“ е използвала фалшива референция, за да спечели търга за строеж на завод за боклук в София. Измамата лъснала по време на последното заседание на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Това не само е задължителен документ за участие на компаниите в процедурата, но и квалифициращ фактор при вземането на окончателното решение за победителя. В документите от „Актор“ посочили, че са изградили завод за преработка на отпадъци с капацитет над 200 000 т на година в Ларнака, Кипър. Реалният капацитет обаче е едва 160 000 т за година, а дори в самия сайт на компанията гърците са посочили по-нисък от декларирания пред Столична община капацитет от 175 000 т. на година.

Нарушенията на гърците обаче не спират. В подадената от тях техническа оферта е пълно с пропуски, разкриха източници на Novini.bg. Така например произведения от гърците компост в сравнение с останалите участници в търга е цели 99% по-малко. Самите външни експерти констатират, че Актор са предвидили само формално производството на компост. Гърците са заложили 4 пъти по-голямо потребление на вода от останалите, с 40% по-малко електричество и 4 пъти по-малко дизелово гориво, което на практика е невъзможно от техническа гледна точка, сподели Стоян Минков, който е представител на „ВСМ – СПХ“.

Заради изключително големите пропуски в процедурата, в България пристигна делегация от Испания начело с управляващия директор на испанската „Валориса“ Педро Сингуенца, която участва в търга в консорциума „ВСМ – СПХ“. Този консорциум беше отстранен от търга, въпреки че предлага най-ниската оферта. Според решението на КЗК решението на Възложителя за отстраняването е било неправилно. Валориса е известна в Испания като фирмата построила и експлоатираща завода за боклук във Валенсия, който е със същия капацитет както бъдещата инсталация в София – 400 000 т. боклук годишно. Сингуенца ще се срещне с испанския посланик, от когото ще потърси съдействие за изясняване на скандалния търг.

Проектът на Актор излиза дори по-скъп с 13-14 млн. лв. от цялостния бюджет за построяването на завода. Цената на проекта е близо 200 млн. лв. и е най-големият проект в Столична община. На практика за същите пари, които бихме платили на гърците за построяване и експлоатация на завода „ВСМ-СПХ” биха построили два завода, въпреки че цената на гърците е по-висока и оперативните им разходи, също значително надвишават най-добрата оферта. Гърците залагат цена от 60,69 лв. за тон, докато декласирания консорциум „ВСМ – СПХ“ едва 48,94 лв. За сравнение друг участник – немският гигант Хохтийф предлага 72,63 лв. за тон.

Последвайте канала на

Novini.bg
6449 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Jay

2013.07.22 | 18:00

9
Цялата ни приватизация и обществени поръчки се правят по този начин от 23 години - мръсните крадливи и алчни политици с комисионни, а пък норода и държавата - яко надупени. Само от авиокампанията "Балкан" колко милиарди се окрадоха при приватизацията...и то в далечната 1995. Нещо да се е променило? Затова - нов модел на управление!
тео

2013.07.20 | 20:33

3
Пак някой се нагуши от тази сделка. А уж щеше да е прозрачно . Пореден ФАЛ на правителството - ДОКОГА ?

2013.07.22 | 17:59

8
Пореден фал на ГЕРБ!!!Правителството на Борисов е сключило сделка за общ. поръчка,а сегашното я ликвидира!!!Неслучайно Борисов летеше до Кипър в с поредните откраднати милионите всяка седмица с правителствения авиотряд.После заради това ,че му пазят мафиотските пари пуска оферти от името на България,те да си изперат техните.И после как няма да го обичат "на Изток",като такива далавери,никой държавник досега не е позволил в бяла държава....
7

2013.07.20 | 11:13

2
Нещо не си запознат поредния гаф на Фънди, защото това е проект на Столично община,но иначе от къде ще има парици горката директорка за 4-5 си апартамента.
???

2013.07.16 | 15:38

1
На кое правителство?! Май за всичко е виновен ОРЕШАРСКИ, А ТОЯ ДЕТО РАЗДАВА ПОЧИВКИ НА ВАРНА И ДЕТО ВИ ПЛАЩА Е АГНЕЦ БОЖИ!
Радо

2013.07.22 | 17:59

7
Ако някой си спомня Боко-Тиквата беше дал отсечка на Актор дето сменяха настилката после. Някой просто е взел тлъста комисионна!
Ало прокурора

2013.07.22 | 17:58

5
След като е заседание на КЗК значи някой е обжалвал вече излязло решение на общината. Така че е по-интересен въпроса защо от общината са приели такова решение. Дали кметицата Фандъкова пак ще каже че не е разбрала и някой я е подвел. А и да напомня че в общината са само гербери и тъмно сини
кметица ли?

2013.07.22 | 17:58

6
Фандъкова е подставеното лице на ГЕРБ в СО и като такава е част от схемата за корупционната практика на Партията-майка и нейните лидери. София е потънала в мръсотия, превръща се в "бетонна джунгла, тротоарите и зелените площи са станали "паркинги", а "градоначалничката" може единствено да се тупа в гърдите колко "много " работи.

2013.07.20 | 23:59

4
Как очаквате да мърдаме напред като дори не можеме да направиме един свестен търг за нещо толкова важно!? Гърците ни е*баха толкова години и сега ще продължат,а ние ще цъкаме със зъби и ще си казваме каква криза ги тресяло! Ама ще се чудя защо братчедка ми им работи там, а не тук в подредената България? Пускайте шампоана по циганските гета и предсрочни избори, ама за какво ли, можещи те и знаещите вече ги няма. Електорат номер 1 е циганския и пенсионерския. Да иляди столетницата и нейните методи на унищожение!

Добави коментар

Водещи новини