Испанска компания сезира ЕК заради опорочения конкурс за завода за боклук

  • 31 юли 2013 11:36

  • 3302
  • 4
Испанска компания сезира ЕК заради опорочения конкурс за завода за боклук
©

Испанската компания „Валориса“ сезира Европейската комисия заради опорочения конкурс за строеж на завод за боклук в София. Сигналът е подписан от председателя на борда на директорите на компанията Фернандо Сейнц и е адресиран до зам.-председателя на ЕК Йоханес Хан и секретаря на ЕК Катрин Дей.

„Валориса" участва в консорциума „ВСМ – СПХ“, който подаде оферта, която е по-ниска с 50 млн. лв. от класираната на първо място от Столична Община (СО) гръцка "Актор". По-късно стана ясно, че гръцката фирма е използвала фалшива референция, за да спечели търга за строеж на завода за боклук в София. В своята оферта „Актор“ са посочили, че са изградили завод за преработка на отпадъци с капацитет над 200 000 т на година в Ларнака, Кипър. Реалният капацитет обаче е едва 160 000 т за година, което се потвърждава от представянето на проекта, направено в сайта на Инженера на проекта фирмата „Enviroplan” S.A. (https://enviroplan.gr/public/uploads/projects/443/en/TA_Larnaca.pdf).
 
В сигнала Фернандо Сейнц припомня, че в търга са участвали 11 фирми. При добавянето на техническите предложения към финансовите такива, "Валориса" и консорциумът „ВСМ - СПХ“ получава най-добра оценка. След разглеждането на икономическите предложения на участниците при закрити врата от страна на Комисията по оценка на 26 април 2013 г. Софийска община изрази своето решение, подписано от кмета Йорданка Фандъкова, в което бяха обявени окончателните резултати с класиран на първо място "Актор", пише в сигнала Сейнц.
 
Ако гръцката компания получи правото за изграждане на завода, чиято цена е по-висока от определения за проекта бюджет с близо 14 млн. лв , проектът ще бъде по-скъп, което ще се отрази негативно върху ОП „Околна среда“ за 2007-2013 г., съфинасиран от Европейския фонд за развитите на регионите и Кохезионния фонд, предупреждава Сейнц. Той настоява ЕК да се намеси въз основа на контролните функции за използването на фондовете.

Ето и пълният текст на жалбата.

До г-жа Катрин Дей
Генерален секретар на ЕК
До г-н Йоханес Хан
Заместник председател на Комитета по регионална политика
Реналдо Менметс
 
Относно: Участие в открита процедура по обществена поръчка Интегрирана система за управление на битови отпадъци на Столична община. Създаване и Изграждане на завод за механично -биологично обработване на отпадъци и създаване на гориво от отпадъци във връзка с осъществяването на проект № ДИР 5922113-1-9 съфинансиран от Оперативна програма Околна среда 2007-2013
Общ бюджет 199 959 553, 21 лв с ДДС
 
Уважаема г-жо Дей,
 
С настоящето писмо ще Ви запознаем с тръга за избор на изпълнител на проекта за интегрирана система за управление на отпадъците на Столична община, съфинансиран от Европейския фонд за развитие на регионите и Кохезионния фонд и аз, като представител на испанската компания VALORISA Servcios Medioambientales SA Регистрация по ДДС № А 28760692 с адрес на управление Мадрид Испания ул. Хуан Еспландиу 11-13, ет. 13 и като член на съвместното предприятие VSM-BDH и чрез това писмо искаме да ви информираме за развитието на проекта за обществената поръчка за търга за създаване на завод за преработка на отпадъци в София, финансиран от ОП Околна среда с 84,26%.
В този търг на 27 април 2012 г. общо 11 кандидати, повечето обединени в консорциуми от няколко компании (виж приложение 1 – участници в търга), дадоха своите проектни предложения. Предложенията бяха разгледани от специална комисия, назначена от Столична община на три етапа:
 
1. Административна оценка - по време на тази фаза Комисия дисквалифицира трима от кандидатите, защото тяхната документация за участие в търга не покриваше административните изисквания (виж приложение 2 Оценка по административен признак);
2. Техническа оценка;
3. Финансова оценка на 20 март 2013 Софийска община проведе публично отваряне на допуснатите предложения. Финансовите предложения на допуснатите кандидати бяха оценени.
 
При комплексната оценка, представяната от мен фирма VSM-BDH получи най-добра оценка. След разглеждането на икономическите предложения на участниците при закрити врата от страна на Комисията по оценка на 26 април 2013 г. Софийска община изрази своето решение, подписано от кмета Йорданка Фандъкова, в което бяха обявени окончателните резултати.
 
На първо място, участник под номер 8 Съвместно предприятие JV AKTOR-HELEKTOR, AKTOR, HELEKTOR
 
На второ място, участник под номер 3, съвместно предприятие SADINATA 2012; HOCHIEF, PST HOLDING MASIAS
 
По този начин на първо място беше класиран AKTOR-HELEKTOR, който предложи най-високата цена за изграждане на обекта (213,5 млн. лв.), което с 13,5 млн. лв. повече от предвидената в бюджета за търга сума.
 
Участникът, който представям аз, VSM-BDH бе дисквалифицирана по формални причини - заради предложението на обща цената на системата от конвейери във всеки цех на Завода, без да е посочена ценова разбивка на всеки компонент. В решението за присъждане на търга бе посочено, че всички участници могат да обжалват решението в Комисия за защита на конкуренцията (независим арбитражен орган)
 
Въз основа на това си право, VSM-BDH и SATANILOV DENEKO внесоха жалби срещу решението на Столична община. След разглеждането на цялата процедура КЗК реши, че VSM-BDH е отговорила на всички финансови изисквания на търга и по този начин Столична община е нарушила чл. 69, ар.1, точка 3 от Закона за обществените поръчки с решението си да елиминира VSM-BDH. Ето защо, решението трябва да бъде променено.
 
Още повече КЗК отбелязва, че съвместното предприятие JV AKTOR-HELEKTOR е използвала подправени документи за доказване на своя опит в създаването, изграждането и управлението на най-малко 1 инсталация за преработване на отпадъци с капацитет над 200 000 тона годишно. За тази цел JV AKTOR-HELEKTOR е приложила договор за завод в Ларнака, Кипър с капацитет 210 000 тона годишно. Комисията обаче е отбелязала, че въпросният обект има реален капацитет от 160 000 тона годишно. Заводът в Ларнака е финансиран от Кохезионния фонд с решение № 4432/14-11-2005 EU с 23 150 292 евро.
 
Софийска община не взе предвид решението на КЗК и обжалва решението на КЗК пред Върховния административен съд (ВАС). Осъзнавайки, че JV AKTOR-HELEKTOR е предложила цена за изграждане с 50,8 лв. повече отколкото представяната от мен фирма и още повече, че КЗК се е произнесла по този повод, ние искаме да ви информираме, защото сме искрено убедени, че ако JV AKTOR-HELEKTOR получи правото за изграждане на завода, чиято цена е по-висока от нашата, проектът ще бъде по-скъп, което ще се отрази негативно върху ОП Околна среда за 2007-2013 г., съфинасиран от Европейския фонд за развитите на регионите и Кохезионния фонд.
 
Съгласно директивите на Европейската комисия за обществените поръчки и в частност върху директива 2004/18/ЕС на Европейския парламент и на решението на Съвета от 31 март 2004 за координиране на процедурата за обществените поръчки на страните членки, Възложителят трябва да осигури принципа на свободно участие в търгове, публичност и прозрачност на процедурите и нулева дискриминация и равнопоставеност на кандидатите с цел да се гарантира стабилност на бюджета и контрол върху разходите и ефективно използване на фондовете за извършаването на дейностите, свързани с доставка на стоки и извършване на услуги, поддържане на конкурентоспособността и избирането на най-икономически изгодния участник в търговете. Ние считаме, че тези принципи са били нарушени и не са били спазени при провеждането на търга за изграждането на завод за отпадъци от страна на Столична община и това може да навреди на ЕС, който осигурява финансирането. ЕК от своя страна е органа, който наблюдава за правилното управление на европейските средства, така че те да бъдат използвани по най-добрия начин по правилата на съответната оперативна програма.
В този смисъл ние молим за намесата на ЕК въз основа на нейните контролни функции по повод използването на фондовете по ОП „Околна среда” при провеждането на откритата процедура за обществената поръчка „Интегрирана система за обработка на Битови отпадъци на територията на Столична община – създаване и изграждане на завод да механично-биологично обработване и създаване на гориво от отпадъци“, с цел ефективен контрол на европейските фондове, което определено ще има положително въздействие върху Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд.
Искрено ваш,
Фернандо Лозано Сеинц
Приложение 1
Участници в търга
1 CKD PRAGA DIZ
2 SATANILOV-DENEKO
3 SADINATA 2012 HOCHIEF, PST HOLDING MAISAS
4 VALORISA Servcios Medioambientales SA BUSSINESS DEVELOPMENT HOLDING
5 EURREKA GBS: UMIECO GLAVBULGARSTROI
6 JV GEBA-MBT SOFIA ENERGOREMONT HOLIDNG AMUT ECOTEC
7 JV ELECNOR SADINATA SWTP ELECNOR SORAIN CECCHINI TECNO
8 JV AKTOR-HELEKTOR
9 DZZD TREYS-MUT GROUP HOLD MUT
10 DZZD JV MBT-SOFIA 2012: GEOTEHMIN VOSHE GEOSTOI
11 JV – SOFIA 2012 EGERSMANN MIX CONSTRUSTION
Приложение 2 Резултати от административната оценка на офертите
1CKD PRAGA DIZ - отстранен от участие
2SATANILOV-DENEKO
3 SADINATA 2012 HOCHIEF, PST HOLDING MAISAS
4 VALORISA Servcios Medioambientales SA BUSSINESS DEVELOPMENT HOLDING
5 EURREKA GBS: UMIECO GLAVBULGARSTROI
6 JV GEBA-MBT SOFIA ENERGOREMONT HOLIDNG AMUT ECOTEC - отстранен от участие
7 JV ELECNOR SADINATA SWTP ELECNOR SORAIN CECCHINI TECNO - отстранен от участие
8 JV AKTOR-HELEKTOR
9 DZZD TREYS-MUT GROUP HOLD MUT
10 DZZD JV MBT-SOFIA 2012: GEOTEHMIN VOSHE GEOSTOI
11 JV – SOFIA 2012 EGERSMANN MIX CONSTRUSTION
Приложение 3 Останали участници след техническа оценка
2 SATANILOV-DENEKO - отстранен от участие
3 SADINATA 2012 HOCHIEF, PST HOLDING MAISAS
4 VALORISA Servcios Medioambientales SA BUSSINESS DEVELOPMENT HOLDING
5 EURREKA GBS: UMIECO GLAVBULGARSTROI
6 JV GEBA-MBT SOFIA ENERGOREMONT HOLIDNG AMUT ECOTEC
7 JV ELECNOR SADINATA SWTP ELECNOR SORAIN CECCHINI TECNO 8 JV AKTOR-HELEKTOR
9 DZZD TREYS-MUT GROUP HOLD MUT - отстранен от участие
10 DZZD JV MBT-SOFIA 2012: GEOTEHMIN VOSHE GEOSTOI - отстранен от участие
11 JV – SOFIA 2012 EGERSMANN MIX CONSTRUSTION
 
Приложение 4 финансови предложения
Максимумът от 100 точки се дават на предложилия най-ниската стойност на оперативните разходи
участник № 3 SADINATA 2012 HOCHIEF, PST HOLDING MAISAS общ обем на инвестициите 204,817,716.77 лв. с ДДС
оперативни разходи 72,43 лв. на тон
участник № 4 VALORISA Servcios Medioambientales SA BUSSINESS DEVELOPMENT HOLDING
общ обем на инвестициите 162,590,708, 87 лв. с ДДС
оперативни разходи 48,94 лв на тон
участник номер 5 EURREKA GBS: UMIECO GLAVBULGARSTROI
общ обем на инвестициите 187,654,466 лв. с ДДС
оперативни разходи 49,34 лв. на тон
участник №8 JV AKTOR-HELEKTOR
общ обем на инвестициите 213,462 193,73 лв. с ДДС
оперативни разходи 60,69 лв. на тон
участник № 11 11 JV – SOFIA 2012 EGERSMANN MIX CONSTRUSTION
общ обем наинвестициите 170 481 347, 42 с ДДС
оперативни разходи 48,18 на тон
Приложение 5 Как биха изглеждали комплексните оценки, ако нямаше отстранени участници след отварянето на ценовите оферти
4 VALORISA Servcios Medioambientales SA BUSSINESS DEVELOPMENT HOLDING
Финансови точки 98,45, технически точки 72,63. общо 171,08
8 JV AKTOR-HELEKTOR финансови точки 79,37, технически точки 81,53 общо 160,9
11 JV – SOFIA 2012 EGERSMANN MIX CONSTRUSTION Финансови точки: 100, технически точки 57,16 общо 157,19
 
5 EURREKA GBS: UMIECO GLAVBULGARSTROI финансови точки 97,65, техническиточки 59,51. общо 157,16
 
3 SADINATA 2012 HOCHIEF, PST HOLDING MAISAS финасови точки 66,52 технически точки 65,44 общо 131,96
Окончателно класиране при бюджет от 199,96 млн.. лв. с ДДС с червено са отбелязани цени, по-високи от определения бюджет
4 VALORISA Servcios Medioambientales SA BUSSINESS DEVELOPMENT HOLDING финансови точки 98,48, технически точки 72,63, общо 171, 08 цена на изграждане 162, 59 млн. –отстранет от участие
8 JV AKTOR-HELEKTOR финансови точки 79,37, технически точки 81,53 общо 160,9 цена на изграждане 213,46 млн.
5 EURREKA GBS: UMIECO GLAVBULGARSTROI финансови точки 97,65, технически точки 59,51. общо 157,16 цена на изграждане 187,65 млн. - отстранет от участие
11 JV – SOFIA 2012 EGERSMANN MIX CONSTRUSTION Финансови точки: 100, технически точки 57,16 общо 157,19 цена на изграждане 170,48 млн. - отстранет от участие
3 SADINATA 2012 HOCHIEF, PST HOLDING MAISAS финансови точки 66,52 технически точки 65,44 общо 131,96 цена на изграждане 204,46 млн. лв

Последвайте канала на

Novini.bg
3302 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ВЗАМЕТЕ МЕРКИ ВЕДНАГА

2013.07.31 | 16:20

1
КАЖЕТЕ КОЙ Е ОДОБРИЛ ПРОЕКТА (ИМЕНА НА МИНИСТРИ),ЗАЩОТО ТОВА Е ЯВНА КУРУПЦИЯ НА ВИСОКО НИВО.СЛЕД ТОВА СЪД И В ЗАТВОРА КАТО В РУМЪНИЯ.
ГЕРБ=>ЗАТВОР

2013.07.31 | 20:34

4
То си е написано кой е одобрил Фандъкова , кметицата на ГЕРБ!
ГЕРБ=>ЗАТВОР

2013.07.31 | 17:51

2
"След разглеждането на икономическите предложения на участниците ПРИ ЗАКРИТИ ВРАТА от страна на Комисията по оценка на 26 април 2013 г. Софийска община изрази своето решение, подписано от кмета Йорданка Фандъкова, в което бяха обявени окончателните резултати с класиран на първо място "Актор", пише в сигнала Сейнц."

2013.07.31 | 20:34

3
А на тези Гербарасти и тая ФАНДЪКОВА до кога ще им гледаме резилите и скапана партия Герб

Добави коментар

Водещи новини