Испанска компания сезира Европейската комисия заради скандалния търг за завод за боклук

  • 23 юли 2013 10:52

  • 3452
  • 4
Испанска компания сезира Европейската комисия заради скандалния търг за завод за боклук
©

Консорциумът, в който участвахме в търга за изграждането на завода за боклук в София беше отстранени от участие, поради съмнителни причини. Деликатно е да се каже дали има корупция, но определено има много съмнителни решения. Това заяви в интервю за novini.bg Фернандо Лозано Сейнц, изпълнителен директор във "Валориза".

Испанската компания участва в консорциума „ВСМ – СПХ“, който подаде оферта, която е по-ниска 50 млн. лв. от спечелилата търга гръцка Актор. По-късно стана ясно, че гръцката фирма е използвала фалшива референция, за да спечели търга за строеж на завод за боклук в София. В документите от „Актор“ посочили, че са изградили завод за преработка на отпадъци с капацитет над 200 000 т на година в Ларнака, Кипър. Реалният капацитет обаче е едва 160 000 т за година, а дори в самия сайт на компанията гърците са посочили по-нисък от декларирания пред Столична община капацитет от 175 000 т. на година.

За разлика от тях „Валориза“ има дълга история и много опит в тази област. Според мен ние сме най-голямата компания в Испания и развиваме дейност в много държави, например Австралия, Израел и на много други части на света, казва Фернандо Лозано Сейнц. Пред novini.bg той разказа, че технологията, която използват е по-евтина и от експлоатационна гледна точка - с 5 млн. годишно. Фернандо Лозано Сейнц да сезира и Европейската комисия заради скандалния търг.

„Нашето предложение бе най-евтино и добро и решението на общината е нелогично. Ние трябва да се погрижим за европейските пари, както правят в ЕС, а не да ги хвърляме на вятъра. Нашата технология е по-евтина с 5 млн. годишно. Трудно е да се нарече спечелил някой, който ще прекрачи рамките на бюджета на проект, отпускан от ЕК. Ето защо ние искаме да спестим парите, както на софиянци, така и на всички европейци“, категоричен е Сейнц. Пред novini.bg той потвърди, че ако
„ВСМ – СПХ“ спечели търга, новият завод за боклука ще бъде завършен след година и половина.

Цялото интервю може да видите ТУК.

Ето и цялото интервю:

Г-н Сейнц, защо решихте да инвестирате в България?

Това е добра възможност за нас. Също така виждаме възможност да допринесем за запазването на околната среда, което е една от нашите основни дейности.

Какъв е вашият опит в изграждането на заводи за отпадъци?

Ние имаме дълга история и много опит в тази област. Според мен ние сме най-голямата компания в Испания и развиваме дейност в много държави, например Австралия, Израел и на много други части на света.

Срещали сте проблеми в други държави?

Не и от този тип.

Смятате ли, че в търга за завода за отпадъци има корупционна схема?

Не мога да кажа такова нещо, но е факт, че ние предложихме 50 млн. по-малко, от фирмата, която беше класирана на първо място, за да се случи това трябваше да ни отстранят от участие. Нашата оферта е печеливша, защото освен че предлагаме да построим завода за 50 млн. лева по-малко от другите, нашата технология е по-евтина и от експлоатационна гледна точка - с 5 млн. годишно нашата фабрика ще работи повече от 20 години. Ние бяхме отстранени от участие, поради съмнителни причини. Деликатно е да се каже дали има корупция, но определено има много съмнителни решения. Ние сме професионалисти. Изградили сме и експлоатираме подобен завод, затова след като научихме решението на възложителя помислихме, че става дума за недоразумение. Обжалвахме пред КЗК и този съд ни каза, че офертата ни е перфектна, което ни прави и победители в търга. Разбра се, че компанията, класирана от възложителя, няма компетенции, за разлика от нас. Съдът отново казва - вие сте победителят.

Вие сезирахте КЗК, какво очаквате?

Ние чакаме решението на общината, защото ние смятаме решението на КЗК за справедливо. Ние се надяваме Столична община да се съобрази с това решение. В противен случай ще сезираме Върховния съд.

Ще сезирате ли ЕК?

Да, тя ще бъде сезирана, това е ясно. В този проект ние инвестирахме много пари и време, за да изготвим офертата. В този случай ние мислим, че сме прави и ще сезираме ЕК. Нашето предложение бе най-евтино и добро и решението на общината е нелогично. Ние трябва да се погрижим за европейските пари, както правят в ЕС, а не да ги хвърляме на вятъра. Нашата технология е по-евтина с 5 млн. годишно. Трудно е да се нарече спечелил някой, който ще прекрачи рамките на бюджета на проект, отпускан от ЕК. Ето защо ние искаме да спестим парите, както на софиянци, така и на всички европейци. Трябва да направим най-доброто за столичани, защото в Европа няма пари за хвърляне на вятъра.

Какво ще спечелят столичани от проекта?

Те ще спестят пари по 5 млн. лв. годишно. Столичани ще имат хубав завод, какъвто има и в Испания. Ние не само строим заводи, а и ги управляваме. Заради това участвахме в търга. Това е завод, който ще бъде експлоатиран в близките 25 години. За това ние мислим как да го направим по-безопасен и по-евтин. Някои смятат, че това не е от голямо значение, но за нас е. Винаги когато пристигаме в чужда страна, ние търсим местни компании. Защото ние не искаме да си дойдем и да си тръгнем, а това предотвратява и конфликти между местните и чуждите компании. Това е добре не само са София, но и за България като цяло. Ако сме тук ние ще оставим нашето ноу-хау на местни фирми, нещо което може да бъде използвано в национален мащаб и нещо, което не правят много чужди фирми.

Ще се увеличи ли такса смет?

Всеки гражданин трябва да плати своя дял. Но ние сме по-евтини от другите компании. Това, което мога да кажа е, че с нашата технология гражданите ще плащат с 5 млн. по-малко годишно в сравнение с технологията на конкурентите ни. Ако това се направи през 20-те години живот това прави 100 млн. Нашата оферта е и с 50 млн. по-евтина като строителни разходи. Това е нашата оферта – 150 млн. по-добра от другите. Това на практика е още един завод.

Кога може да бъде реализиран проектът?

За около 16-18 месеца, като имаме период, в който ще трябва да оправим юридическите проблеми да получим финансиране от ЕС, но е възможно да се построи до края 2015 г.

По-реалистични срокове?

Зависи кога ще започне строежът, но е възможно до средата на 2015 г. Смятам, че за 16-18 месеца, той ще бъде завършен .

Ще бъдат ли изпълнени всички екологични изисквания, за да не се допусне замърсяване на околната среда?

Разбира се, ние покриваме изискванията за опазването на околната среда, за биологична и механична обработка на боклука. Ние рециклираме това, което е възможно, от биологичните отпадъци, ние правим компост. Накрая от всичко, от което може да се извлече полза, ние го използваме. Това е нашият принос в опазването на околната среда. Ние рециклираме и избягваме да използваме допълнителни ресурси, както и да замърсяваме почвата.

Ще се борите ли до край?

Ние смятаме да се борим до край. Ние искаме да работим в цяла Европа, ние сме дошли за международен търг. Ние правим най-доброто, което можем. България е хубава държава и искаме да останем тук. Смятаме, че ние сме победителите и смятаме, че сме прави и ще се борим за правата си на всички възможни нива и инстанции. Това е право на всяка страна-членка на ЕС. Търгът е отворен за всички от ЕС. Ние искаме да останем тук и да имаме добри партньори, ние ще се борим докрай, защото чувстваме, че сме победители, заради това сме тук.

Последвайте канала на

Novini.bg
3452 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Спиро

2013.07.24 | 17:21

4
Тиквите и каманягите нямат полза от завод за боклук. За тях е по-изгодно техните си фирмички да возят балите из цяла България, а паричките да текат ли текат в бездънните тиквенски и комуняжки джобчета. Докато не се сменят тотално тея уроди така ще е ...

2013.07.23 | 23:43

3
София - едва преживяхме Софиянски, на кътни зъби преживяхме и Борисов, обаче кокошката Фандъкова не знам дали ще я преживеем. Защо от цяла България все при нас се падат най-големите кретени и малоумници за кметове...?
пак в устата на европа

2013.07.23 | 23:43

2
Това сиво искърско говедо освен тлъсти комисионни от друго не разбира.

2013.07.23 | 23:43

1
еее, че то още ли няма завод за преработка на отпадъци София?? Ми той тичвоча се хвалеше още като беше кмет.

Добави коментар

Водещи новини