Папазов: Предприети са действия за защита на българските транспортни фирми

  • 21 юни 2013 13:18

  • 1694
  • 0
Папазов: Предприети са действия за защита на българските транспортни фирми
©

"Министерството на транспорта и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” са предприели редица действия за защита на интересите на българските транспортни фирми, в съответствие с международните правила и норми за недискриминация",  каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил ПапазовДанаил Папазов Данаил Папазов е роден в добричкото село Красен. Магистър, специалност „Корабоводене” на на въпрос относно мерките на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и на правителството по повод дискриминационната политика на Република Турция към българските превозвачи.

„Бяха изготвени и изпратени множество официални писма до всички компетентни органи в Република Турция, писмо до секретариата на Международния транспортен форум, до Министерство на външните работи на България и до Европейската комисия с молба за съдействие при разрешаване на възникналите въпроси. Бяха проведени множество срещи с представители на посолството на Турция, турските митнически органи. На срещите, на които присъстваха и представители на браншовите организации, за пореден път бяха изложени проблемите и беше отправена молба за съдействие при разрешаването им”, посочи министърът.

По време на експертна среща на 28 май в Истанбул, която е продължила и в следващите дни, са постигнати договорености по редица от основните въпроси.

„Турската страна няма да изисква наличието на печати в бордовите дневници към СЕМТ разрешителните от транзитните страни. Турската страна потвърди и за момента изпълнява това, че ще спазва разпоредбите на Международната конвенция ЧМР и на ръководството за използване на СЕМТ разрешителните, като страната на натоварване може да е различна от страната на произход на стоката. Турската страна информира, че ще признава транспортните и митническите документи, в които влизат ЧМР товарителница, бордови дневник, СЕМТ разрешително, ТИР карнети, фактура и митнически декларации на български превозвачи, издадени с различни дати”, заяви Данаил ПапазовДанаил Папазов Данаил Папазов е роден в добричкото село Красен. Магистър, специалност „Корабоводене” на.

„Турската страна поясни, че ще прилага стриктно разпоредбите от ръководството за използване на СЕМТ разрешителните, като ще признава транзита за връщане до страната на регистрацията. Турската страна ще уведоми всички митнически органи за прилагане и спазване на тези договорености – и това вече е направено”, добави още той.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1694 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини