Откриха железопътната линия Свиленград - турската граница (галерия)

  • 09 май 2013 19:35

  • 2051
  • 0
Откриха железопътната линия Свиленград - турската граница (галерия)
©

Железопътната линия Свиленград-турската граница официално бе открита. Дължината на отсечката – част от от европейските транспортни коридори 4 и 9, е близо 18 километра. Проектът е на стойност 70 милиона лева без ДДС и е реализиран по оперативна програма „Транспорт".

Електрификацията и реконструкцията на жп линията Свиленград-турската граница е първият проект от железопътния сектор, изцяло завършен и реализиран по оперативна програма „Транспорт". Вчера отсечката получи акт 16 и разрешение за ползване.

Премиерът Марин РайковМарин Райков Марин Райков е министър-председател и министър на външните работи на България от 12 март до 29 май, който присъства на откриването на жп линията, посочи, че независимо от факта, че става дума за 18 км, за него от изключително значение е това, че новооткритият железен път е част от по-голям проект, с реализацията на който през 2015 година от Димитровград до границата с Турция ще има модерна жп линия.

По новооткритото трасе може да се развие скорост от 160 км/ч, но у нас няма влакове, които да достигат такава скорост.

Министърът на транспорта Кристиан КръстевКристиан КръстевКристиан Кръстев е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията от 12 март до каза, че се надява в следващият програмен период да успеят да включат „БДЖ Пътнически превози" като бенефициент по оперативна програма „Транспорт" и да се купят мотриси, които могат да развият тези скорост.

Последвайте канала на

2051 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини