Експертите съветват: Внимавайте със зеленчуците за празничната трапеза

  • 29 април 2013 21:02

  • 2658
  • 0
Експертите съветват: Внимавайте със зеленчуците за празничната трапеза
©

На много пазари в страната можете да проверите дали зеленчуците, които купувате за празничната трапеза, имат завишена норма нитрати. Химичните съединения са вредни най-вече за малките деца и хората с хронични заболявания.

Нитратите са химични съединения,които са естествени съставки, необходими за растежа на растенията. В повишено количество обаче, може да са опасни за човешкото здраве.

В този сезон повишено съдържание на нитрати има в листните зеленчуци, краставиците, зеления лук и чесън. Те не са опасни, ако са в норма. Завишеното количество обаче ги превръща в канцерогенното съединение - нитрити, информира Нова телевизия.

За да неутрализираме и минималното съдържание на нитрати в зеленчуците специалистите съветват да използваме малки хитринки.

„Най-напред трябва да ги поставим във вода, да стоят от 15 минути до половин час, съответно зеленчуците, които имат възможност да бъдат обелени като краставички и тиквички - да бъдат обелени.Също така да се избягват зеленчуци, които имат жълти петна петънца по тях. Това говори наистина за наличие на нитрати в тях”, обясни лаборантът Живка Петкова.

Експертите съветват по възможност да овкусим салатата с лимон. Киселината в него е тази, която неутрализира нитратите.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2658 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини