Ядем чужди боклуци

  • 10 април 2013 07:59

  • 5430
  • 12
Ядем чужди боклуци
©

Автор на идеята за стандарта "Стара планина" при колбасите всъщност е четириногият приятел на бившия земеделски министър Мирослав НайденовМирослав Найденов Д-р Мирослав Христофоров Найденов е бивш министър на земеделието и храните в правителството на. След като кучето му с погнуса отминава парче евтин кренвирш, на Найденов му хрумна, че този странен продукт не става за ядене. Така през лятото на 2010 г. се родиха стандарти за местни храни, приготвени от натурални съставки, пише в. "Преса".

Две години и половина по-късно българският потребител съвсем забрави за тях. Почти никой не си спомня вече, че освен за салама са изработени подобни правила за сиренето, кашкавала, хляба и лютеницата. Тези продукти са натурални, но скъпи, а това не е по джоба на средностатистическия купувач. В такъв случай въпросът е: "Какво ядем всъщност?".

По данни на Българската агенция по безопасност на храните през януари и февруари тази година са пуснати 1 930 224 кофички кисело мляко по БДС. Средно на месец в страната се произвеждат над 2 800 тона кисело мляко, от тях едва 3,9% са по БДС. Сиренето по стандарт е малко над 49 т или само 1% от пласираното на пазара. Също толкова - около 1%, са мените произведения, които носят логото "Стара планина".

Вместо това щандовете преливат от храни със стряскащи съставки. Особено странни са продуктите в промоционалните каталози на търговските вериги. Например е телешки колбас, който миналата седмица се предлагаше по 1,39 лв. за брой от 400 гр, телешкото месо е само 14%. Останалите съставки са цял поменик, сред които птиче механично обезкостено месо, картофено нишесте, соев протеин, екстракт от паприка, натриев Триполифосфат, натриев изоаскорбат, мононатриев глутамат, консервантът натриев нитрит и т.н. Ще се окаже по-добре, че шрифтът не се чете без лупа, иначе човек би изпаднал в дълбока депресия, след като разбере какво яде, а друго не може да си позволи.

В кризата хората купуват най-евтините храни, интересуват се единствено и само от цената, твърдят производители. Бъдете сигурни, че сирене по 4 лв. за килограм не е направено от качествени суровини и по правилата на технологията, предупреди проф. Мария Балтаджиева, ръководител на Лабораторията за изследване на млякото и млечните продукти.

Има стоки, в които може да се видят по 15 консерванта.

Най-много са в полуфабрикатите и в пакетираните сладки, които трябва да стоят с месеци по щандовете, каза Богомил Николов, председател на асоциация "Активни потребители". Последните проверки на организацията показали, че най-много са нарушенията при киселите млека. Николов обаче се страхува да купува българско сирене, след като падна наредбата, която ясно разделяше истинските продукти от ментетата с палма.

Знам какво се продава в големите супермаркети - предимно чужди стоки, внасят се най-евтините. У нас произвеждаме по-малко от половината, което се консумира, каза аграрният министър проф. Иван СтанковИван Станков Иван Станков - Български ветеринар и министър на земеделието и храните в правителството на Марин. Той обясни, че българските храни са по-качествени, но са по-скъпи, защото са произведени при по-тежки условия и с повече разходи.

Последвайте канала на

5430 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар
анонимен

2014.09.14 | 19:25

12
Да обявим бойкот на чуждите вериги и да стимулираме българското.Разликата е стотинки ,но и качество.

2014.09.14 | 19:24

11
ядем чужди боклуци защото нашите плодове и зеленчуци са по скъпи няма кой да разбере че се печели повече от оборота от колкото от висока цена
Не се оплаквайте

2014.09.14 | 19:24

10
Ако няма внос на зеленчуци,плодове и хранителни стоки българина няма какво да яде освен хляб и сол.

2014.09.14 | 19:23

9
Ами според мен е най хубаво да си купувате червени чушки и домати да си правите сами лютеницата и салатата макар да е малко по скъпо от колкото да се спонсорират чуждите вериги и да ядем чужди боклуци
adaxaxs

2013.06.04 | 00:11

8
DOBUR DEN i drugiq pat kato revete che ima monopoli pak idete da pazaruvate v lidl tupi narod :)

2013.06.04 | 00:11

7
ЗЕМЕДЕЛИЕТО В БГ Е ФАЛИТО!ЗА ТОВА ЩЕ КОНСУМИРАМЕ КАКВОТО ИМА.МАКАР ЧЕ РОДНИТЕ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ СА БОКЛУЦИ.

2013.06.04 | 00:11

6
Най вредно е гмо-то, което идва през 3 континетнта до масата ви. С хубав вид но никакви вкусови качества и може да увреди поколението ви.

2013.06.04 | 00:11

5
ядеме гм-ото на ционистите а наще изнсят 80 процента от храната ни на запад, Бг има брутенвътрешен продукт , и цифрата заемеделие , просто не си личи от наична на управление
ККК

2013.05.28 | 10:52

4
До анонимен(10,37):И кое по-точно българско ще стимулирате господине?Аз не съм видяла български качествени продукти на пазара, всички са пълни с какви ли не боклуци.

2013.05.28 | 10:52

3
че то най-големите боклуци са в българските салами

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини