Акт за раждане за минути

  • 24 април 2013 08:06

  • 3051
  • 0
Акт за раждане за минути
©

От юни само за три - четири минути столичани ще могат да си вадят документи за адресна регистрация и за семейно положение. Тогава ще заработи специален портал за електронни услуги, предоставяни от Столичната община, съобщи Явор Джонев, цитиран от "Монитор". Той представи портал за електронни услуги в присъствието на министъра на електронното правителство Роман ВасилевРоман Василев Роман Василев е министър за развитие на електронното правителство от 12 март 2013 г. до 29 май 2013 и кмета на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска.

Порталът ще работи нон стоп, а в него ще се влиза през сайта на кметството www.sofia.bg. В началото столичани ще могат да подават заявления за постоянен или настоящ адрес, за семейно положение и други, свързани с гражданското състояние.

За да получат документите обаче, няма да им е нужен електронен подпис. Причината е, че той е скъп и твърде малко хора го ползват, обясни Джонев. За да няма измами, хората ще трябва или да имат електронни карти с чип - подобни на банковите, или ще получават код за достъп с есемес на джиесема си. Такава е схемата при електронното банкиране. За да се свият напълно възможностите за злоупотреби, преди да ползват електронните услуги, гражданите ще трябва да подадат декларация в кметството с номера на мобилния си телефон.

Електронните документи ще се получават по имейл. В институциите те могат да бъдат представяни или по електронната поща, или на флашка. На електронните документи няма да има печати. Ако гражданинът иска, може да го получи удостоверението за семейно положение и на хартия, но ще трябва да се разходи до районното кметство по местоживеене. За промяна на адресната регистрация ще трябва в портала да прикачи и сканиран нотариален акт. Удостоверенията за постоянен адрес ще се взимат от гише, като се носи оригиналният нотариален акт за справка. Ако за получаване на даден документ в кметството трябва да се предостави свидетелство за съдимост обаче, то документът ще се представя по административен път.

От юни онлайн ще се предоставят само пет услуги, а занапред те ще станат 50.

Ползите за гражданите са, че ще пестят време и нерви. Цените за получаване на електронен документ ще са същите, каквито са, ако хората отидат до съответното районно кметство, обяви Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска.

Започваме въвеждането на електронните услуги в Столична община, защото тя е най-подготвена, каза министърът на електронното правителство Роман ВасилевРоман Василев Роман Василев е министър за развитие на електронното правителство от 12 март 2013 г. до 29 май 2013. После порталът ще може да се ползва от други общини.

Последвайте канала на

3051 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини