Дунав заблати земеделски земи

  • 12 април 2013 12:57

  • 1747
  • 0
Дунав заблати земеделски земи
©

Над 10 000 дка земеделски земи са заблатени в Русенско и Силистренско от високото ниво на река Дунав. Това коментира управителят на "Напоителни системи" - клон Долен Дунав, Михаил Милчев, цитиран от БТА.

Той обясни, че става дума за избили подпочвени води следствие на високото ниво на реката, като потенциална опасност има за общо 22 000 дка.

Основно проблемите са в общините Русе, но само край село Сандрово, Сливо поле - при Ряхово, Бабово и Бръшлен, и Тутракан - край Нова Черна и Цар Самуил. По думите му за населението няма опасност.

"Хубавото е, че повечето от земите не са засети още", обясни Милчев и допълни, че "Напоителни системи" - клон Долен Дунав защитава 110 000 дка земи по река Дунав и още около 40 000 дка по вътрешните реки.

По протежението на дигите по река Дунав, с дължина 78 км, се извършва в момента подробен обхот.

"Уставновили сме около 40 дупки, направени от животни, по дигите - от Мартен до Тутракан, като на места има и слягане. В момента тези дупки са над нивото на реката, но при едно продължаващо покачване има опасност водата да пробие от едната страна на дигата и да мине през другата", обясни Милчев.

Той каза още, че годишно са нужни 1 760 000 лева за отводняване в четирите области - Русе, Разград, Силистра и Търговище.

"В тези текущи разходи влизат заплати за около 90 души, които са заети с тази дейност, за електроенергия и гориво. В момента тези пари ги нямаме", обясни Милчев.

По данни на агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" при Русе днес нивото на реката е 718 см спрямо условната кота "нула".

Прогнозите за следващите два дни е то да се покачи със сантиметър. Повод за притеснение може да се появи, когато то надхвърли 750 см, казват експертите.

1747 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини