Нямало опасност от наводнение в Силистренско

  • 10 април 2013 19:49

  • 901
  • 0
Нямало опасност от наводнение в Силистренско
©

На този етап река Дунав не застрашава живота и здравето на хората в Силистренско, няма опасност и за инфраструктурата на селищата по крайбрежието на реката. Това стана ясно по време на заседанието на областния щаб за защита от бедствия, свикан от областния управител на Силистра Николай Димов, съобщи Дарик радио.

Повод за превантивната среща на институциите днес даде нивото на река Дунав, което премина седемте метра при Силистра и е само на 68 см от критичната кота за региона. Тревогата дойде и с очакваното ново изпускане на водни количества от хидровъзела „Железни врата".

Високи подпочвени води са избили в землищата на крайречните селища в общините Тутракан, Главиница, Ситово и Силистра. Опасност от наводняване има в селата Старо село и Нова черна, Долно Ряхово и Малък Преславец, Гарван, Попина и Айдемирската низина. Но няма риск за населението, обобщи областният управител Николай Димов.

От „Напоителни системи" заявиха, че три от шестте им съоръжения работят с 80 на сто от капацитета си, а айдемирската отводнителна станция е оставена в резерв. Две от помпените инсталации са извън строя от години. „В Попина не функционира помпената станция. Има проблеми с одобряването на проекта, защото нещата от някои институции бяха спънати", алармира главният инженер на предприятието Илиян Димов. Той допълни, че ежедневно се обхождат участъците от 37-километровата дига, където има опасност от протичане заради гризачи и непочистена растителност.

Управлението „Пожарна безопасност и защита на населението" разполага с 45 хил. чувала за надграждане на дигите и мобилни помпи за отводняване на избени помещения в жилищни сгради. Най-вероятно ще се наложи спешна деретизация заради опасността от нашествие на плъхове и хлебарки при високи отходни води, както бе при наводнението през 2006-та, отбелязаха от общината в Силистра.

Novini.bg
901 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини