Прокуратурата си затворила очите за нарушения на ЕРП-тата

  • 12 април 2013 07:06

  • 737
  • 1
Прокуратурата си затворила очите за нарушения на ЕРП-тата
©

Прокуратурата ще провери служебно защо не е образувано разследване по доклада на ДКЕВР за нарушения на ЕРП-тата от 2010 година. Оказва се, че регулаторът е подал сигнал до магистратите, след като одитът на дейността на електроразпределителните дружества показа редица нередности.

В средата на юни 2010 г. ДКЕВР представи част от констатациите от одита на трите ЕРП-та, който беше разпореден от тогавашния премиер Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г. Заради търговската тайна, докладът не беше разсекретен, а до медиите достигнаха само част от констатациите. Още тогава обаче стана ясно, че дружествата са плащали сериозни суми на свързани фирми за така наречени "външни услуги" на дъщерни фирми. По този начин те са увеличавали разходите си, а именно по-високите разходи винаги са били основен аргумент в исканията на ЕРП-тата за поскъпване на тока, разказва БНТ.

Въпреки уверенията на регулатора, че в сметките за ток на абонатите не са били включвани необосновани разходи на ЕРП-тата, още преди три години тогавашният шеф на регулатора Ангел Семердижев не изключи възможността някои от дружествата да станат клиенти на прокуратурата. В крайна сметка дружествата бяха глобени. Основания за отнемане на лицензи не бяха открити.

"По отношение на възможностите и вероятността да се отнеме лицензия на ЕРП, по моя лична преценка няма нарушения, които биха довели пряко до такива действия, особено ако дружествата изпълнят нашите указания", заяви на 13.07.2010 г. Семерджиев.

И прокуратурата тогава отказва да образува наказателно производство с мотива, че в доклада няма данни за извършено нарушение по Наказателния кодекс. Сега, близо три години по-късно, след масовите протести и проверката в енергийния сектор, прокуратурата все пак образува разследване именно заради съмнения за злоупотреби с т.нар. външни услуги на ЕРП-тата.

Обвинителите ще проверят служебно дали отказът да се образува разследване през 2010 г. е основателен. Главният прокурор обаче посочи днес, че в доклада има факти, които са от компетентността на ДКЕВР.

"Регулаторът с това ли си изми ръцете, като изпрати доклада на прокуратурата. Да, прокуратурата сигурно носи отговорност, че тихо и кротко просто е отказала. Нещо, по което ние сега образуваме досъдебни производства, регулаторът какво предприе - нима стартира процедура по отнемане лиценз на някого? Нима наложи санкции на някого - нищо", коментира главният прокурор Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в.

До дни се очаква регулаторът да излезе със собствен доклад в отговор на обвиненията на прокуратурата. Във вторник предстои и първото открито заседание по стартиралата процедура за отнемането на лиценза на ЧЕЗ.

Последвайте канала на

737 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
КАКА

2013.04.12 | 12:54

1
борис велчев богопомазан ли е ...

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини