НАП: Възстановява се по-бързо данък по декларации с баркод

  • 10 април 2013 13:36

  • 937
  • 0
НАП: Възстановява се по-бързо данък по декларации с баркод
©

По-бързо се възстановява данък при подаване на декларация за облагане на доходите с баркод, напомнят от НАП.

Това е така, защото не се налага допълнителното обработване и попълване на данните от тези декларации ръчно, тъй като информацията директно се прехвърля от формуляра след сканирането на баркода. Затова от приходната агенция съветват всеки свой клиент, който е декларирал данък за възстановяване, да попълни и подаде декларация за доходите с баркод.

От НАП припомнят, че до възстановяване на суми се стига в случаите, в които гражданите ползват данъчно облекчение - например това за млади семейства, при което данъчната основа се намалява с направените през годината лихвени плащания по ипотечен кредит. Данъците могат да се намалят законно и с направени дарения, вноски за допълнително доброволно осигуряване, сключване на застраховка "Живот" и други. Когато е деклариран данък за възстановяване, той се прихваща от други дългове към държавата или се възстановява по посочена от клиента банкова сметка.

Образец на декларацията за облагане на доходите с баркод клиентите на НАП могат да изтеглят от интернет страницата на агенцията. Подаването на декларацията става с изпращане по пощата или на място в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер. Декларацията може да се подаде и лично в офис на НАП.

Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите изтича на 30 април, като в същия срок трябва да бъде платен и дължимият данък за довнасяне.

От 1 януари 2013 г. всички данъци и осигурителни вноски /с изключение на тези за допълнително задължително пенсионно осигуряване/ се плащат по една единствена банкова сметка. Освен това при превод на пари към бюджета отпаднаха всичките над 50 кода за вид плащане, с изключение на два - 11 11 11 /за плащания за данъци и осигуровки/ и 58 11 11 /за плащания за ДЗПО/. Не е необходимо и попълването на изрично основание за плащане, тъй като погасяването на задълженията към хазната става според датата на възникването им.

Последвайте канала на

937 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини