Хората пестят чрез застраховка "Живот"

  • 30 март 2013 06:51

  • 924
  • 0
Хората пестят чрез застраховка "Живот"
©

След въвеждането на данък върху лихвите по депозитите все повече хора се насочват към алтернативни възможности за спестяване. Например много клиенти сключват застраховка „Живот” със спестовен елемент. В този случаи потребителите могат да разчитат на 2,5% до 3,5% гарантирана доходност. Застрахователните компании, които са отчели добри финансови резултати през годината, начисляват върху платените суми и допълнителна доходност. Понякога тя е 3 - 4% над гарантираната лихва, за да може да се компенсира натрупаната инфлация.

Друга възможност за клиентите е застраховка „Живот”, свързана с инвестиционен фонд. При нея доходността зависи от представянето на борсата на съответното дружество. Тя може да достигне 8 - 10%, но пък и потребителят рискува повече при евентуален срив на акциите на компанията, пише "Монитор".

Банковият депозит остава една от най-сигурните форми на спестяване. Доходността по срочните влогове обаче непрекъснато намалява през последните години. Според данни на БНБ през февруари средната лихва по депозитите в левове за нови клиенти е 4,55%, а в евро – 4,04%.

Последвайте канала на

924 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини