Ограничиха производството на електрическа енергия

  • 04 април 2013 17:02

  • 1233
  • 0
Ограничиха производството на електрическа енергия
©

Електроенергийният системен оператор ограничи производството на електрическа енергия от всички производители в страната, включително фотоволтаични централи, АЕЦ, топлофикационни и заводски централи с комбиниран цикъл на производство.

Обяснението - ограничението се налага заради задължението да се поддържа балансът между производство и потребление в електроенергийната система, а потреблението силно е спаднало. По думите на зам.-министъра на икономиката Божан Стоянов, в момента много от язовирите се пълнят и затова се натоварват водните централи, за да не бъдат предизвикани наводнения, предаде БНТ.

Предприетите мерки на ограничение са временни и ще се прилагат само при необходимост.

По данни на системния оператор, към 10:00 ч. днес товарът в енергосистемата е бил 4300 мегавата, а износът -250 мегавата.

Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин НиколовВалентин Николов Валентин Николов е роден в гр. Добрич. Завършил е Икономически университет във Варна, заяви, че от вчера пети и шести блок на централата работят с намалени, критични мощности и технологично това не е добре за системите, защото работят при свръхнатоварване. Но увери, че безопасността е категорично гарантирана.

Днес от 10:00 до 18:00 ч. са изключени и всички вятърни и фотоволтаични централи на териториите на областите София, Перник, Кюстендил и Монтана, също по нареждане на енергийния системен оператор.

Последвайте канала на

1233 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини