Търсят спешни мерки за работата на комплекса "Марица-изток"

  • 04 април 2013 16:12

  • 1792
  • 4
Търсят спешни мерки за работата на комплекса "Марица-изток"
© Булфото

Да бъдат предприети спешни мерки за увеличаване на производството на електроенергия в ТЕЦ "Марица - изток 2", ТЕЦ "Ей И Ес" - Гълъбово, ТЕЦ "Контур-Глобул Марица - изток 3" и ТЕЦ "Брикел" и увеличаване на добива на лигнитни въглища в "Мини Марица - изток". За това настоява областният управител на Стара Загора Недялко Недялков в доклад до служебния премиер Марин РайковМарин Райков Марин Райков е министър-председател и министър на външните работи на България от 12 март до 29 май, съобщават от пресцентъра на областната администрация.

Спешно да бъде възобновен износът на електроенергия, който в най-добрите времена е достигал до 1200 мегавата и спешно да бъде намалена таксата за пренос на електроенергия, която в момента е 17 евро за киловатчас, се предлага в доклада.

Най-голямото държавно въгледобивно дружество "Мини Марица-изток е в колапс, няма инвестиции, добивът е недостатъчен, няма възможност да се разплаща със собствени средства, няма минно строителство, разкриването на земни маси изостава. Рентабилността в дружеството е 1 на сто, годишният бизнес план изостава с 3 млн. тона, а цената на въглищата е такава, че те се продават под себестойността си от 1 юли 2012 г. и възлиза на 71.50 лв. на тон въглища.

В сметките на гражданите се начислява "зелена" и "кафява" електроенергия, т.е. се прилага двойно облагане, посочва Недялко Недялков. Държавата прибира 80 на сто от дивидентите на държавните енергодружества и ги оставя без собствени финансови средства, а законовото съществуване на БЕХ /Български енергиен холдинг/ е спорно, подчертава в доклада си Недялко Недялков.

Областният управител на Стара Загора припомня в доклада си до служебния премиер, че комплексът "Марица-изток" е стратегически обект с национална сигурност, от работата на който зависят над 100 хиляди души, които живеят на територията на Старозагорска, Хасковска, Ямболска и Сливенска област.

Последвайте канала на

1792 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Българин

2013.04.05 | 16:32

4
Мутрите от ГЕРБ гледат да прилапат за последно Мини "Марица изток".Ама ще им приседне!Искали приватизация!Ама това да не е лавка,бе,!Ще има бой по крадливи герберски ръчички!

2013.04.05 | 02:13

1
Absolutno sum suglasen sus vas !!! Primeri : Gorubso -MADAN i SOPOT, kreditirani ne ot koq da e banka ,a ot na CVETELINA BORISLAVOVA - СИБАНК
Миньор от Марица-Изток

2013.04.05 | 16:32

3
Да не забравим, че Мините са и данъкоплатец №1 в България.Спре ли Марица-Изток спират и плащания към всички(пенсии, учители, полицаи и т.н.), а обвързаните с М-Изток частни фирми просто фалират.За тогава просто не ми се мисли.Чакай Българино за реални осигоровки и вноски от частния бизнес.БОГ да опази.

2013.04.05 | 10:55

2
glasuvaite pak za GERB i mutrata Boiko i chakaite TECA da vurvi kakto prednite godini.

Добави коментар

Водещи новини