ДКЕВР с години бездействала за ЕРП-тата (видео)

  • 03 април 2013 11:10

  • 10637
  • 45
ДКЕВР с години бездействала за ЕРП-тата (видео)
©

Три екипа от прокурори и данъчни извършиха проверките в електроразпределителните дружества. Това каза главният прокурор Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в на пресконференция, на която бяха представени резултатите от проверката в енергетиката.

"За проверката в НЕК бяха привлечени и агенти на ДАНС. Проверките приключиха на 22 март. Бяха изготвени доклади. На 29 март докладите от отделните проверки бяха обединени в един общ доклад", добави той.

Зам.-главният прокурор Камен Михов, който е ръководил екипа, извършил проверката в ДКЕВР, съобщи, че в комисията са установени редица нарушения като разминавания в отчетите за приходите и разходите и занижен контрол. "Според информацията, с която разполагаме към момента, ДКЕВР не е съставила досега нито един акт на ЕРП-тата, въпреки нашите предписания. Прокуратурата не отнема лицензиите, тя дори не може да стартира процедурата. Това трябва да направи регулаторната комисия. Прокуратурата не може да се меси в решението на комисията, дори не е страна в производството. Установено е, че контролът над ЕРП-тата е занижен в продължение на години. Това на практика означава бездействие и показва, че ДКЕВР е неефективен контролен орган", каза Михов. ДКЕВР не е съставила актове за нарушения на ЕРП за това, че на са отчитали тока на всеки 30 дни. Не е упражнен и адекватен контрол върху разходите, които дружествата са декларирали. Комисията на практика е одобрявала по-високите разходи. Занижен е бил и контролът за разходите от страна на ЕРП. Недостатъчен е бил контролът по качеството на енергията. Няма механизъм за контрол на жалбите на хората.

Зам.-градският прокурор Божидар Джамбазов, който е ръководил екипа, извършил проверката в НЕК относно скандалните договори за ТЕЦ "Марица Изток" 1 и 3, посочи, че договорите са обвързани с поети ангажименти още от 1998 г. За "Марица Изток 3" е било предвидено да се изгради съвместно предприятие, а за "Марица Изток 1" - да се изградят нови мощности. "През 2001 г. са сключени две споразумения, а през годините – множество споразумения, които касаят споразуменията през 2001 г. НЕК е била задължена да изкупува цялата електроенергия от двете електроцентрали, независимо от енергийните нужди на страната. Още през 2000 г. е установено, че потреблението и износът изостават от прогнозните, заложени в договорите. Независимо от това договорите са сключени. Поради високите цени на тази електроенергия тя не може да бъде продавана без загуба. От момента на сключване на договорите до този момент установихме, че електроенергията е оскъпена с между 10% и 25%. Тези договори няма как да бъдат прекратени, тъй като са сключени така, че при прекратяване НЕК ще търпи огромни загуби. Считаме, че са налице действия на представители на НЕК, които са довели компанията до огромни загуби", заяви Джамбазов.

Прокурор Нели Златкова от Софийска градска прокуратура, която е ръководила екипа, направил проверката в ЧЕЗ, каза, че допустимите технологични разходи за производство на електроенергия в дружеството са надвишени в пъти. Тя уточни, че правомощията на ДКЕВР е кои от обявените разходи на ЕРП-тата да бъдат признати и да бъдат включени в сметките за ток. ЧЕЗ е сключила договор за предоставяне на услуги с възнаграждение малко над 464 милиона лева; договор за общи условия - 340 милиона лева и договор за избор на доставчици - 9,9 милиона лева. Според проверката тези договори са се отразили на цената на електроенергията. "Регулаторната комисия не е направила конкретен анализ, който да установи дали обявените технологични разходи са реални. Прокуратурата преценява, че са налице данни за престъпление по Наказателния кодекс. Засега нанесените щети и конкретните отговорни длъжностни лица не са установени", посочи Златкова. Натрупаната неразпределена печалба на ЧЕЗ Електроразпределение е 546 млн. лв. за 2011 г. и 593 млн. лв. за 2012 г. В тази връзка са допуснати нарушения по НПК от представители на Министерството на икономиката и енергетиката, които са допуснали бездействие и са ощетили държавата като акционер в дружеството, тъй като не е потърсен дивидент от печалбата на дружеството, стана ясно още от думите на прокурор Златкова. Установени са и опити за заобикаляне на обществените поръчки.

От думите на зам.-градския прокурор Роман ВасилевРоман Василев Роман Василев е министър за развитие на електронното правителство от 12 март 2013 г. до 29 май 2013, който е ръководил проверките в ЕВН и "Енерго-Про" стана ясно, че не са открити данни за извършено престъпление в двете дружества. Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов съобщи, че в резултат на проверките са образувани пет наказателни производства. Първото дело е заведено срещу длъжностни лица от ДКЕВР. Второто дело е във връзка с непотърсения от държавата дивидент от печалбата на ЧЕЗ. Това дело е срещу виновни длъжностни лица от Министерството на икономиката и енергетиката. Следващото наказателно производство е срещу виновни длъжностни лица от НЕК заради сключени споразумения за "Марица Изток" 1 и 3. Четвъртото дело е срещу бившия шеф на НЕК Михаил Андонов заради умишлена безстопанственост. Срещу него има заведено второ производство - за това, че като директор на НЕК и БЕХ съзнателно е сключвал неизгодни сделки, от което е произтекла значителна вреда за управляваните от него предприятия. Петото дело е заведено срещу ЧЕЗ заради обявени обществени поръчки - безстопанственост.

Сарафов посочи, че когато бъдат установени конкретните отговорни длъжностни лица, срещу тях ще бъдат повдигнати обвинения както това е направено срещу Михаил Андонов. Главният прокурор Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в заяви, че проверките и заведените дела не бива да се разглеждат като преследване на чуждестранните инвеститори. Цацаров съобщи, че общият доклад от проверките е връчен на министър-председателя Марин РайковМарин Райков Марин Райков е министър-председател и министър на външните работи на България от 12 март до 29 май. "Докладът съдържа достатъчно материали, които могат да събудят не просто размисли, а конкретни действия от страна на самото правителство", каза още главният прокурор.


 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
10637 45

Свързани новини

Коментари 45

Добави коментар

2013.04.04 | 17:56

45
И какво излезе накрая, БТВ ни казваше няма никакви нарушения даже ни уверяваха с непрестанните си новини, а накрая проверките показаха, че държавата е ощетена с повече от 1 милиард лева...еб а х ва в църв ули те,ето затова бай Тошо трябваше да си остане на власт, как може през кому нис тическо време да бяхме 5.9 пъти по-добре отколкото сме сега...еб а си парадокса дето се получава...
Ares

2013.04.04 | 15:49

40
Пич, БТВ са най-голямата пропагандираща телевизия в България. Аз спрях да ги гледам, защото ми се повдига от тях вече. Тя и доста други телевизии обслужват управляващите. Но истината рано или късно излиза.
Ares

2013.04.04 | 17:55

44
Обазалгам се, че Марин Райков ще си затвори очите, както Бойко си ги затваряше през тези 4 години. Той прокурора си е свиршил работата, ама да видим тази кукла на конци Райков какво ще направи.

2013.04.04 | 17:55

43
По времето на Комунизма: По официални статистически данни, които всеки среднограмотен човек може да намери във всяка библиотека и дори интернет, през 1988-1989 г. от общо 209 страни в света България заема, както следва: 30-о място по производство на електроенергия на човек от населението. 5-о място по годишно увеличение на промишленото производство, отнесено към 1980 г. 1-во място по производство на електрокари, мотокари и цигари. 31-во място по едър рогат добитък. 6-о място по броя на овцете. 14-о място по производство на месо на човек от населението. 17-о място по производство на мляко. 15-о място по износ в долари на човек от населението. Средната продължителност на живота е с 20 години по голяма в сравнение с 1939 г. - върховата година на държавния капитализъм. Образованието и здравеопазването са напълно безплатни, почивките и курортите - на символични цени. Всичко това дава повод на Збигнев Бжежински да отбележи в книгата си "Големият провал" през 1988 г., че по това време в България няма криза и обществото е достатъчно устойчиво, без сериозна вътрешна опозиция. Когато след 1989 г. започна ликвидационната политика на идеологическия фанатизъм и породения от него икономически нихилизъм, на която днес гореспоменатата госпожа се явява горещ апологет и ключов фактор, само за първите 11 години: Индустриалното производство се срина 5/!/ пъти. Брутният вътрешен продукт бе намален 2 пъти. Потреблението бе върнато 45 години назад. Едрият рогат добитък от 1 648 605 се стопява до около 500 000. Овцете от 8 900 000 падат на 3 000 000. Здравеопазването и образованието катастрофираха и стават все по-платени. Голяма част от населението за дълго забрави как изглеждаха слънчевият бряг и златните пясъци на Черно море. И това стана възможно, защото изведнъж се оказа, че нямаме нужда от заводите на военнопромишления комплекс с печалби от милиарди долари годишно. От един от най-големите индустриални холдинги в Европа - "Балканкар", със сходни печалби. От химическата ни индустрия, ликвидирана и разпродадена на безценица. От стоманодобивната промишленост. От технологичното бижу ДЗУ в Стара Загора. От корабостроителните заводи. От напълно изградената напоителна система за над 12 млн. декара, обхващала 1/3 от обработваемите земи. Всичко това създаваше не просто заетост, а работни места, които изискваха подготовката на високообразовани кадри, а това издигаше цялостния квалитет на българската нация... демокрацията ни излезе по солена от комунизма. 1. Приемане и незабавно прилагане на лустрационен закон (нещо, което трябваше да се случи преди 23 години)! 2. Осветляване на всички досиета на всички нива (също нещо, което трябваше да се случи преди 23 години и да продължава да се случва съпътстващо)! 3. Отмяна на имунитета на всички нива в политиката и администрация, които го имат - политици, магистрати и т.н. - от какво се "имунизират",от народната любов ли? 4. Отмяна на охраната и привилегиите при движение на автомобили на гореспоменатите лица и закриване на съответната дейност в НСО. Пак да питам - от какво ги охраняват и привилегироват - от народната любов ли? 5. Приемане на закон за съдене и осъждане за престъпления срещу държавата и човечеството (!) и за икономически престъпления без оглед на давност на цялата шайка, управлявала България последните 23 години. Същия закон да бъде приложен срещу т.нар. олигарси. Да се разследва всеки, имаш лично или фирмено богатство над 1 милион лева, как и кога се е сдобил с него (доста банички трябва да НЕ СА изяли тия хора, че да спестят толкова...) 6. ...и още, и още, и още мечти може да се изредят...
ЩЕ ТИ КАЖА...

2013.04.04 | 15:47

38
Мого писах но изглежда че някой контролира свободата на словото и това със сигурност не е Б. Борисов. Затова ще кажа направо. По време на соца тези проценти не бяха в полза на тези които ги осъществяваха и тогава всички които можеха гребяха с 2-е си ръце, даже съжаляваха че нямат три. А народът бачкаше и се радваше на евтини почивки в дървени бунгала със сервизни помещения като на село. А уж всички бяхме равни! ТА думата ми беше защо падна Тато? Тогавашните големци бяха се нагушили, но не можеха да ходят на почивка в луксозни дестинации. Най много да са ходили в СССР най-луксозният курорт-СОЧИ. Т.е. не можеха да се ползуват от това което имаха и... свалиха Тошо за да станат от комунисти капиталисти и да си живеят живота. Ама още ги беше "срам" да действуват пряко и за това си намериха подставени лица,както сега мутрите използуват някои безимоти цигани. Та от мен да знаете -който е свикнал да краде ще краде докато може, а после ще го наследят наследниците му. Който разбрал-разбрал-АЗ КАЗАХ! КРАЖБАТА ОТ ДЪРЖАВНОТО НЕ Е ОТ ВЧЕРА И Е НАВИК!
МАФИЯ

2013.04.04 | 15:52

42
Вървете по дяволите изверги долни от ЧЕЗ вие Ограбихте България.Ограбихте ни милата Родина!Вървете си , че скоро както е тръгнало ние ще ви бием шута
ard

2013.04.04 | 15:52

41
и щеше да си бездейства безкрайно много време още, ако не бяхме излезли на улиците да протестираме! Герберите не ни помогнаха, а ни оставиха да се оправяме сами! ДОЛУ ГЕРБ!
я

2013.04.04 | 13:22

34
Започвам да ги разбирам след 1944г. защо са избили всички чорбаджии.
баща ти

2013.04.04 | 15:48

39
Е, и като са ги избили да не цъфнаха и вързаха следвщите 45 години ? Късоглед и ограничен в "мисленето" може "да мисли" така. Или си малък посерко, роден след 1989 г. и не знаеш какво е било преди това. Само си слушал сладки приказки за чорбаджи Тошо от Правец. Не съм аз измислил "Във всяко стадо си има мърша" Въпроса е тази мърша да се прочиства навреме ! Този път ще гласувам за Герб, защото за пръв път от 1989 г. видях в тях реални действия за прочистване, от своята мърша, даже и от прогнилата ни съдебна система.
.

2013.04.04 | 15:47

37
Егати цензурата има тоя сайт! Не мога да си споделя мнението за ГЕРБ! Управляват всички медии, за каква демокрация говорят, та това си е диктатура....

2013.04.04 | 15:46

36
А другите ЕРП-та? Чисти,като сълза.Пак използват някаква тънка схема.Хайде на бас-ЧЕЗ ще си отиде,австрийците и Енерго-про(пак чешката държава) ще си дерат кожи,а новите собственици ще са.....българи,през формат"чужд инвеститор."....Опърпан българино,сещаш ли се,ОБЛЯКЪЛ СЕ ИЛИЯ,ПАК В ТИЯ!"-а ти ще викаш Ура,успяхме!

2013.04.04 | 13:16

28
Прокурора Велчев къде е спал и не си е свършил работата а?

2013.04.04 | 13:23

35
Коментар 9 ти е дал отговор,аз ще допълня.Сега като конституционен съдия той ще даде рамо на недоволните от закона на Я.Янев за публичността на имотното състояние на лицата заемащи публични длъжности.Срещу този закон скочиха вчера и "работодатели" и "синдикати".Защо ли?...

2013.04.04 | 13:16

30
...първо се запитай чий наследник(по фамилия) е прокурора Велчев и ще ти стане ясно защо е спал не само за ЕРПтат а и за братовчед си Милен(финансов министър на Царо) дето с баща му и брат му в София им викаха Хотелчеви...

2013.04.04 | 13:17

33
От 100 лв сметка , 8 лв влизали в ЧЕЗ.Мамицата ви мръсна, тия 600 млн печалба как се трупат?

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини