Павел Шопов: Отлагането на спецсъда е фиаско

  • 15 юли 2011 10:14

  • 1032
  • 0
Павел Шопов: Отлагането на спецсъда е фиаско
© Булфото

В момента, в който от ГЕРБ решиха да не попълнят състава на ВСС, окончателно сметнаха да не се сменя съставът му.

Това заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на Народното събрание Павел ШоповПавел Шопов Павел Димитров Шопов е роден в Пловдив. В родния си град завършва гимназия, а през 1981 година  по време на дебатите за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които да се отложи началото на специализираните съдилища за 1 януари 2012 г.


Според Шопов, Специализираният съд не е панацея, но е много важен елемент за ефективна борба с организираната престъпност. „Отлагането е фиаско. От целия грохот по темата пред 2 години, сега нещата са вяли. Всичко е било празен звук и фалшива политическа воля. Не идея, а пропаганда. Това е кадрова, идейна, законодателна импотентност. Нямало сграда и подготвени кандидати - това е смешно, абсурдно и гротескно. Гласувайте си отлагането на създаването на спецсъда, с което ще решите той да потъне в историята като много други ваши обещания”, заяви Шопов на депутатите от управляващото мнозинство.


Той посочи кратка парламентарна хронология за гласуването на НПК относно специализираните съдилища и че от началото на 41-то Народно събрание е имало големи очаквания за борбата с престъпността. „В началото се очакваше прекрасната работа на МВР, която трябваше да се окончава с действията на Специализирания съд. Тогава БСП/БКП беше изпаднала в ужас. Тогава те не бяха оценили, че ГЕРБ не е в състояние да осъществи замисъла си и за това и че има разлика между това, което ГЕРБ можеше и това, което направи. Така в залата се започна с горещите дебати, цялата общественост се занимаваше с този въпрос, с него се занимаваше и Венецианската комисия, а европартньорите ни смятаха, че борбата с организираната престъпност ще бъде спечелена, защото идваше специализираният съд”, каза Павел ШоповПавел Шопов Павел Димитров Шопов е роден в Пловдив. В родния си град завършва гимназия, а през 1981 година . По думите му, тогава от „Атака” единствени са подкрепили промените в НПК за спец съдилищата. „Аз бях един от първите, които усетиха пропукването и немощта на управляващите, още преди година”, заяви депутатът.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1032 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини