Борислав Сандов: Мажоритарният вот е една от повтарящите се мантри

  • 23 юни 2013 14:09

  • 2054
  • 4
Борислав Сандов: Мажоритарният вот е една от повтарящите се мантри
©

Мажоритарният вот е една от повтарящите се мантри дълго време, както се повтаря, че политиката е мръсна дума и за това чисти хора почти не влизат. Това каза председателят на ПП „Зелените” Борислав Сандов в интервю пред Нова българска телевизия в дебат на тема „Бъдещите избори – шеф и кройка по граждански”.

„Повтарят се и мантри като тази, че гражданите не трябва да са политици, това е и мантрата за мажоритарните избори”, заяви той. И допусна: „мажоритарните избори, ако се приложат като мажоритарна система, ще станем едно много по-сериозно феодално присъствие и представители на феодалите, защото в България наблюдаваме вече такова икономическо, социално и регионално развитие”.
„Мажоритарната система ще вкара много повече такива хора. Нека да имаме предвид, че много трудно човек ще гласува за различни хора”, обясни още Сандов.

Минчо СпасовМинчо Спасов Минчо Спасов е роден през 1964 г. в София. Завършва средно образование в 18 ЕСПУ – София и висше в от НДСВ припомни, че пълен мажоритарен вот е имало по времето на Александър Стамболийски, но това в крайна сметка е довело до Септемврийското въстание. „БЗНС е имало около 30 процента влияние тогава, а останалите партии по 10-15 процента”.

Последвайте канала на

2054 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ицо пернишки

2013.06.24 | 00:20

1
Мажоритарният вот е глупост, която за първи път чух преди години от устата на Кошлуков. Системата не работи правилно и едно винтче или болтче, няма да оправи нищо. Ще стане част от неработещата система, точно както стана и с "демократчето" Кошлуков. Или образно казано: България кара жигулка по скоростната европейска магистрала.
Емигрант

2013.06.24 | 06:44

4
Избирателната система не е винтче или болтче, а е "задвижващия вал" на демокрацията. Точно тя определя кой, кога и как може да заеме съответна избирателна длъжност. Вида на избирателната система се определя от нуждите, нагласата, политическия морал и култура на съответното общество.
Емигрант

2013.06.24 | 03:28

3
Няма перфектна избирателна система! Всяка избирателна система има предимства и недостатъци. Въпроса е кой се възползува от предимствата и кой губи от недостатъците. В бг случая, от пропорционалната система се възползуват политическите партии и губят редовите граждани, респ. целия народ. Ако мажоритарната система е глупост, то въпросното твърдение е още по-голяма глупост. Особено но да обощаваш и даваш оцебка на нещо което си чул от Кошлуков преди около 10-на години. Първо неговото предложение не е за чиста мажоритарна система, а за смесена и второ смесена система имаше при изборите за Велико НС. Пък мнението на шефа на зелените е освен, че наистина е много, ама много зелено е цинично тенденциозно. Техия шанс е единствено да се прикачат към някоя по-голяма партия и изкрънкат някое избираемо място в листа. Обратното, при мажоритарна система - шансове 0.00!

2013.06.24 | 03:27

2
Така ли? Мажоритарният вот никога няма да издигне безлична шушумига, като някое зелено лидерче, за кандидат. Шушумигата се бои до смърт от излизане пред гражданите. То може само да се добере до място в листа, по всякакъв начин, но никога да си извоюва номинация. Там трябва да защитаваш идеите си пред тълпата, а не да дрънкаш с китара "о Анна" край огъня на ливадата.

Добави коментар

Водещи новини