Д-р Елка Нинова: Неотложната помощ трябва да е приоритет на държавата

  • 06 юли 2011 09:36

  • 595
  • 0
Д-р Елка Нинова: Неотложната помощ трябва да е приоритет на държавата
© Булфото

Това мнение изрази председателят на регионалната структура на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в Сливен д-р Елка Нинова.

Тя адмирира желанието на Министерството на здравеопазването да освободи личните лекари от 24-часовата ангажираност към пациентите, но не одобрява начина, по който трябва да се извърши това.

Според д-р Нинова и нейните колеги от страната, с приетите промени в Наредба №40, лекарите и пациентите са поставени в неравностойно положение. С промените в се поставя граница от 20 км за отстояние до дежурния кабинет. По този начин много населени места се лишават от достъп до вече организираните и функциониращи кабинети, смятат общопрактикуващите лекари. „Неотложната помощ може да се дава само от медицинските центрове, ДКЦ-та или групови практики на ОПЛ.

В малките население места, които са разстояние повече от 20 километра от центровете, няма как да наемат център за обслужване на пациентите. Колегите, които се намират на разстояние над 20 километра, трябва да поемат сами неотложната помощ. Тук се поставя въпроса за недостигът на кадри, освен това един личен лекар сам трябва да оборудва кабинет за неотложна помощ, което финансово не е във възможностите почти на никого", каза д-р Нинова.

Според нея неотложната помощ трябва да се превърне в приоритет и задължение на държавните структури и звената за неотложна помощ да се обслужват от кабинети, които са филиали на спешни центрове по места. Д-р Нинова допълни, че в Сливен все още не е имало негативни реакции от страна на личните лекари и в региона няма да има сериозен проблем с изискването на наредбата.

Един от медицинските центрове обслужва села на разстояние от 20 километра, като на едно от по-далечните места има фелдшер. Друг център обслужва населени места и над 20 километра, но по наредба се спазва изискването за консултации по телефона и в някои райони има фелдшери.

Последвайте канала на

595 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини