Рашидов: България и Русия са свързани в пространствата на духа

  • 19 ноември 2012 09:25

  • 861
  • 3
Рашидов: България и Русия са свързани в пространствата на духа
©

"Отношенията между нашите народи никога не са били изразявани в прагматични категории. Това е една особена, духовно-емоционална сфера. България и Русия са свързани в пространствата на духа".

Това каза министърът на културата Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко в Болшой театър на официалното откриване на Дните на българската духовна култура.

Рашидов припомни прозрението на руския учен и хуманист акад. Дмитрий Лихачов за България като държава на духа.

Лихачов казваше също, че обича България от миналото, от настоящето и от бъдещето. Мисля, че всички посетители на фестивала ще се присъединят към това, посочи в словото си на откриването министърът на културата на Русия Владимир Медински.

Не случайно сме в Болшой театър, където още преди години са се изявявали прочути български певци. Благодаря на българските ни приятели за чудесно организираните Дни на руската култура в България миналата година. Ще се постараем и ние да окажем същия прием, допълни Медински.

Министър Рашидов изрази увереност, че всички прояви в богатата и разнообразна програма на дните ще бъдат посрещнати с интерес от руската публика.

Надявам се, че едни от най-прочутите български оперни гласове, прославили страната ни в целия свят, които участват в галаконцерта за откриването в уникалния Болшой театър, ще предизвикат възхищението на взискателния руски зрител. В празниците ще участват едни от най-ярките български артисти, музиканти, художници, писатели, добави Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко.

Овациите на публиката по време на концерта обраха нашите звезди Красимира Стоянова, Камен Чанев и Владимир Стоянов и водещи солисти на Болшой театър, между които Елена Манистина, Михаил Казаков, Сергей Радченко.

Много аплодисменти имаше и след видеофрагментите с изпълнения на легендите на българската опера Борис Христов, Николай Гяуров и Гена Димитрова. Българският маестро с международна кариера Павел Балев дирижираше концерта с участието и на прочутият ни мъжки хор "Йоан Кукузел Ангелогласния", хора и оркестъра на Болшой театър. Режисьори бяха Пламен Карталов и Игор Ушаков.

На тържество след галаспектакъла министър Рашидов награди с най-високото отличие на Министерството на културата - огърлие "Златен век" - президента на Руската художествена академия Зураб Церетели и директора на Болшой театър Анатолий Иксанов за големия им принос в развитието на културното сътрудничество между България и Русия.

Много съм трогнат от високата българска награда, приемам я като отличие за колектива на Болшой театър, като заявка за бъдещото ни сътрудничество и като знак, че не забравяме общите си корени и вековни исторически връзки, каза на церемонията Иксанов, цитиран от БТА.

Тази вечер се сбъдна една лелеяна мечта, за осъществяването на която работихме повече от година, посочи министър Рашидов. Той благодари на участниците в концерта, които направиха истински празник, на прекрасната руска публика и на руските партньори и приятели, без които празникът нямаше да е възможен.

Последвайте канала на

Десислава Станева
861 3

Коментари 3

Добави коментар

2012.11.20 | 09:15

3
На Министъра-честито! На твореца-наздраве!

2012.11.20 | 09:15

2
ВЯРАТА И НАДЕЖДАТА НА БЪЛГАРИНА КЪМ РУСИЯ Посвещава се на руския народ Руский цар е на земята най-велик, над всички пръв, русците са наши братя, наша плът и наша кръв. Кат Русия няма втора тъй могъща на света; тя е нашата подпора, тя е нашта висота! Руска сила, руска воля, руска кръв и руский пот ще избавят от неволя наший падналий народ. Бог поддържа крепка мишца и ръка спасителна; той е вложил ней в десница сабя отмъстителна. Нам Русия е надежда, руский цар е наший спас - никой друг не ни поглежда, не помисля зарад нас. Немци, френци, англичани наши са враждебници, дружни с нашите тирани, с нашите изедници. Спекуланти са омразни - интерес им покажи, че да виж дела проказни и чифутски в тях лъжи. Род и вяра е идея за Русия най-света; нейний подвиг е за нея - благородна й целта. Със Русия днес съгласни да застанем брат до брат и да станем сопричастни в този неин подвиг свят. Долу всички спекуланти, да сломи се техний рог; да смирят ся интриганти, да живее руский бог!

2012.11.19 | 17:38

1
до 2 цитати от вазов! същия вазов години по-късно казва - пази ни боже от приятелите, от враговете сами ще се пазим! кого според теб е имал предвид?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини