Левче за обяд в училище

  • 10 септември 2012 08:44

  • 1057
  • 1
Левче за обяд в училище
©

Само 13 от училищата в Шуменска област имат столове, в които се приготвя топла храна. В останалите учебни заведения тя се доставя от фирми. И през тази учебна година обядът на дете ще струва между 50 стотинки и 1 лев, останалата част се поема от училищния бюджет.

Заради липса на кухня в училище „Трайко Симеонов" храната ще се доставя от външна фирма, а децата ще хапват в ремонтираната и пригодена за трапезария бивша детска кухня, разказва БНТ. Ястията се доставят в опаковки за еднократна употреба и с документ за качество. Училището вече е сключило договор с фирма, която, въпреки повишението на цените на храните, ще запази стойността на купона от миналата година.

Директорът на училището Виолина Петкова разкачва, че досега храната е струвала 1,80 лв. За първи клас храната е безплатна, това е политика на училището. За втори клас по 50 ст. доплащаха родителите, допълни тя.

В друго шуменско училище освен обедно меню предлагат и закуски, приготвени в училищната кухня. Директорът на СОУ „Панайот Волов" Ема Радушева коментира, че училището работи по програма „Училищен плод", така че децата там са едни от най-облагодетелстваните относно храненето в Шумен.

Освен евтина, храната за подрастващите трябва да бъде разнообразна и здравословна.

Първият учебен ден училищата в Шуменско ще посрещнат със столове и трапезарии, отговарящи на хигиенните изисквания. по думите на д-р Иван Гочев от Агенция по безопасност на храните в града, тези заведения за хранене са с висок риск и съответно с по-учестено извършване на проверките.

Случаите на нарушения се броят на пръсти, защото проверките се правят всеки месец, а санкциите не са малки.

Последвайте канала на

1057 1

Коментари 1

Добави коментар
NO REASON

2012.09.11 | 00:32

1
тва е яко ама да го направят навсякъде алоо и не само в училищата, и другите тряаа хапват

Добави коментар

Водещи новини