Изтеглиха Вариант 1 на НВО по математика след 7. клас

  • 21 юни 2024 08:57

  • 2773
  • 1
Изтеглиха Вариант 1 на НВО по математика след 7. клас
© pixabay

По Вариант 1 ще работят седмокласниците на изпита на Националното външно оценяване по математика. Вариантът беше изтеглен от журналиста Зина Соколова от „Аз-буки“.

Очаква се 59 414 ученици да се явят на изпита днес. Той ще започне в 9:00 часа и ще се проведе в 1665 училища в 5430 зали.

По време на публичния жребий в МОН зам.-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова уточни, че през тази година няма промяна в броя на задачите.

Има разлика в първата част от теста, като там всички 20 задачи ще са с избираем отговор - с четири възможности, от които само един е правилен.

„Миналата година две от задачите в първата част бяха с кратък свободен отговор. Даваме възможност на децата да работят по-спокойно и да имат повече време за решаването“, отбеляза тя.

Във втората част от изпита седмокласниците отново ще решават 3 задачи със свободен отговор.

„Тези задачи дават възможност на учениците да помислят – да опишат и аргументират отговорите си и да покажат знанията си“, посочи зам.-министър Лазарова.

Тя обясни, че за съставянето на изпитните варианти се подготвя голям набор от задачи, който преминава през оценяване от експертни комисии, а изпитните варианти се сформират в последния възможен момент.

Промяна през настоящата година има и във времетраенето на изпита. Първата част ще продължи общо 75 минути - с 15 минути повече спрямо миналата година. Времето за втората част остава непроменено – общо 90 минути.

 Общо 59 414 седмокласници се явяват на националното външно оценяване по математика

Оценките от изпита се изразяват само с количествени показатели – в брой точки, без да се приравняват към оценки. Максималният брой точки от изпита е 100 т.

 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
2773 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.21 | 10:13

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини