Седмокласниците писаха по разказа "Изборът" на Кристин Димитрова

  • 19 юни 2024 12:14

  • 4055
  • 3
Седмокласниците писаха по разказа "Изборът" на Кристин Димитрова
© Freepik

Преразказ по "Изборът" на Кристин Димитрова са писали днес седмокласниците на Националното външно оценяване по български език и литература, което започна в 9:00 ч., предава БТА. 

По вариант 1 писаха учениците на изпита от националното външно оценяване по български език и литература в края на седми клас. Вариантът беше изтеглен тази сутрин в Министерството на образованието и науката (МОН).

Очакваше се 59 424 седмокласници да се явят на националното външно оценяване, но от МОН по-късно днес ще съобщят колко ученици в страната са се явили на изпита.

Служебният заместник-министър на образованието и науката Емилия Лазарова пожелава успех и спокойствие на учениците и на техните родители. "Организацията за изпита е направена отдавна.

Оценяването ще се състои в 1665 училища. Първата част на изпита е удължена с 15 минути и тя става общо 75 минути. Седмокласниците ще са по-спокойни и ще имат повече време да помислят върху отговорите, които дават. Днес е неучебен ден, така че явяващите се имат осигурено спокойствие в училищата", обясни Лазарова.

Изтеглиха Вариант 1 на НВО по български и литература след 7 клас

Седмокласниците днес трябваше да работят върху 26 задачи. В първата част са включени 25 задачи. От тях 18 са с избираем отговор, шест - с кратък свободен отговор, има и една задача с разширен свободен отговор. Тази задача изисква от седмокласниците да разтълкуват кратък откъс от изучавана художествена творба.

Всички задачи от изпита са върху учебния материал по български език и литература от пети, шести и седми клас.

Втората част от изпита е с продължителност 90 минути. В нея седмокласниците създават текст - подробен преразказ на художествен текст с изпълнение на определена дидактическа задача. Художественият текст е създаден специално за националното външно оценяване. Неговото заглавие и темата на преразказа не се съобщават от МОН преди края на изпита заради мерки за сигурност.

Резултатите от изпита ще бъдат обявени до 2 юли.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
4055 3

Коментари 3

Добави коментар

2024.06.19 | 14:41

3
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

2024.06.19 | 13:44

2
Ужас ссссс

2024.06.19 | 12:23

1
майката на папи ханс се изучава в училище???? Боже, спаси ни, че ние сами се закопаваме.

Добави коментар

Водещи новини