Шест училища в Шуменско нямат готовност да преминат на едносменен режим на обучение

  • 22 февруари 2024 14:55

  • 494
  • 1
Шест училища в Шуменско нямат готовност да преминат на едносменен режим на обучение
© pixabay

Общо 55 училища в Шуменско са на едносменен режим на обучение, три учебни заведения ще го въведат от следващата учебна година, а шест нямат такава готовност. Това бе съобщено на днешното заседание на Постоянната комисия по заетостта в областта, на което бе одобрено предложението на Регионалното управление на образованието (РУО) за държавен план-прием за учебната 2024-2025 г. На него бе припомнено, че преминаването в едносменен режим на обучение е един от националните приоритети в образованието, съобщава БТА. 

На база целевите прогнозни стойности за област Шумен като възможен максимален брой паралелки от Министерството на образованието и науката са определени 57 паралелки, а направените предложения на 28 общински и петте държавни училища в областта са за 67 паралелки, което е над реализираните през настоящата учебна година 62 паралелки. Предложението на Регионалното управление на образованието за учебната 2024-2025 г. е да бъде реализиран прием в 62 паралелки, като 28 от тях да са професионални, с петгодишен срок на обучение. Три професионални гимназии от областта планират и прием на ученици за обучение по дуална система, в шест специалности от професии, според предоставената информация от старши експерта  в РУО-Шумен Николай Русев. 

Той каза още, че по демографски причини всяка година намалява и броят на учениците. През настоящата учебна година седмокласниците в областта са 1319, като прогнозата е до 2030 г. да намалеят до 1100. 

Министър Цоков: Образование 5.0 изисква учителят да е лидер и модератор

По думите на областния управител проф. Добромир Добрев, под чието председателство се състоя заседанието, през последните години се наблюдава тенденцията да не се работи активно съвместно между общините, РУО, работодателите и родителите. Общините са пасивни, те имат и различни проблеми, но децата намаляват във всички общини и промените в училищната мрежа са наложителни, предвид тенденциите в демографските данни, посочи проф. Добрев.  

Представители на бизнеса, присъстващи на заседанието, поискаха предлаганите от училищата специалности да се съобразени в по-голяма степен с нуждите на местните производствени предприятия. 

По-малко паралелки за осмокласници ще има в две професионални гимназии в Шумен, както информира БТА на 12 февруари. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
494 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.02.22 | 17:10

1
Чували сте за подобрената формула на Виа`гра, която е 3 пъти по-ефективна и напълно безопасна на всяка възраст, както и лекува мъжки заболявания и подмладява. Аз лично го опитах и сега го препоръчвам на всички. Ето какво пишат за нея---> do.my/bluestone

Добави коментар

Водещи новини