Министър Цоков: Образование 5.0 изисква учителят да е лидер и модератор

  • 27 ноември 2023 15:00

  • 824
  • 3
Министър Цоков: Образование 5.0 изисква учителят да е лидер и модератор
© Bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Учителят трябва да е повече модератор, мотиватор, лидер, а нe само да предава знания. Образование 5.0 става все по-ориентирано към личността, персоналното внимание и взаимодействие с ученика, и от уменията на учителите зависи да подготвят успешни хора. Това бяха част от акцентите в приветствието на министъра на образованието и науката проф. Галин ЦоковГалин ЦоковПрофесор д-р Галин Борисов Цоков е избран на 6 юни 2023 г. за министър на образованието в кабинета на към участниците в националната конференция "Социално-емоционално обучение в квалификацията на учители", организирана от Министерството на образованието и науката (МОН), както и от Пловдивския университет (ПУ) "Паисий Хилендарски", съобщи пресцентърът на просветното ведомство.

Министър Цоков отбеляза обученията на 17 000 учители за работа с "Дигиталната раница", което ще им позволи да променят дизайна на обучението чрез създаване на ново учебно съдържание. Той каза, че в началото на следващата година започва нов проект, по който над 38 000 учители ще бъдат квалифицирани да провеждат обучение, свързано със STEM среда и прилагане на компетентностния подход.

Водещи лектори на форума бяха преподаватели от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и от Софийския университет "Св. Климент Охридски". Сред панелистите бе и началникът на кабинета на министъра Наталия Михалевска.

След инцидента край Дряново: Просветният министър очаква по-млади шофьори за училищните автобуси

Участниците в конференцията бяха приветствани от председателя на Синдиката на българските учители д-р на икономическите науки Янка Такева, която бе модератор на първия панел. Тя също очерта предизвикателствата пред новите реалности.

В рамките на форума се състояха майсторски класове за учители и експерти, в които се включиха представители на висши училища и от Департаментите за квалификация.

В откриването на форума участва и ректорът на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" проф. Румен Младенов.

Конференцията се организира с подкрепата на Синдиката на българските учители, Асоциацията на департаментите за квалификация на учители в България и клубовете по приобщаващо образование и по лидерство в образованието към Педагогическия факултет на ПУ.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
824 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.11.27 | 15:25

3
Уникално лекарство за мъже, което взриви интернет не само помага в леглото (3 пъти по-ефективно от виaгpа), но и лекува простатит, безплодие, еректилна дисфункция, плешивост и премахва излишните мазнини по корема. Повече подробности тук------>> gg.gg/blumag
Анонимен

2023.11.27 | 15:16

2
Абе минете да проверите с каква скорост въртят електромерите, че канди на джоджен.

2023.11.27 | 15:08

1
Чакай те от едни бабички пред пенсия ,където само си клатат остеопорозните сбръчкани крака да бъдат лидери

Добави коментар

Водещи новини