Стартира първият украински образователен център в София

  • 20 септември 2022 15:12

  • 608
  • 2
Стартира първият украински образователен център в София
© Украински образователен хъб
Слушай новината Слушай новината

С ден на отворените врати официално откриха първия украински образователен център в София. Той функционира от 15 септември и цели да осигури достъп до образование на разселени деца, информират от центъра.

Центърът дава възможност на деца, бягащи от войната в Украйна, да учат по украинската програма, в режим на домашно обучение, но във физически класни стаи, с помощта на украински учители.

Инициативата е на екипа на Ситуационен център „Отворени врати“, който няколко месеца търси най-адекватните варианти за осигуряване на алтернативен достъп до образование, който да се доближава до реална учебна среда.

„За много украински родители, да запишат децата си в българско училище е равностойно на това да приемат, че няма надежда някога да се върнат вкъщи. Освен това, разликите в учебната програма, езиковата бариера, крехкото емоционално състояние в следствие на травмата нанесена от войната и преселването, са огромни препятствия на пътя на украинските деца към образованието в България.“, сподели Йоана Бещюк – координатор комуникации.

Тя допълни, че ако украинските деца учат онлайн от вкъщи, това лишава майките им от възможността да работят, за да издържат децата и себе си. Освен това голяма част от тях не разполагат с нужните за целта лаптоп или таблет. Не на последно място, ако учат от вкъщи, те остават без възможност за социализация.  

Украинският образователен хъб в София предлага обучение в целодневен режим, като в допълнение са включени уроци по български език и култура. Центърът се намира на бул. „Сливница“ №188 и разполага с 10 класни стаи. Все още обаче се нуждае от базисно оборудване, без което образователният процес не може да се случи. За целта инициаторите изготвят списък и посочват, че всеки един предмет от списъка по-долу е равен на една крачка към крайната цел: децата да не плащат с бъдещето си за събития, за които не са виновни.

Безплатен столичен градски транспорт за украинските бежанци до края на войната

По време на събитието организаторите споделиха, че при доставка на голям брой компютри от Германия, превозващият микробус се е запалил, но техниката е успяла да бъде спасена.

Нужни са доброволци, които да я преведат във вид за ползване. Необходими са им още: бюра, столове за деца, флипчарти, принтер, хартия А4, тетрадки, химикали, маркери, климатици, проектори, телевизори, хладилник, камери за видеонаблюдение, барбарони, почистващи средства, принтиране на стикери, помощ с товарен транспорт в София и Варна, електротехник, помощ за сглобяване на мебели, а също и доброволци за водене на следобедни занимални – български език, култура, клуб за английски език, игри, творчески занимални и т.н.

„Ще бъдем много благодарни, ако се присъедините за да ни подкрепите в постигането на тази цел“, апелират от украинския образователен център.

Всеки, който желае да помогне, може да се свърже с тях на: situationopendoors@gmail.com  или на 0884013786 - Йоана Бещюк.

Цветелина Кирилова
608 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Украйна е много голяма

2022.09.20 | 15:42

1
Война има само в Донецк. Какво правят тука?

2022.09.20 | 15:46

2
нашите като учеха онлайн защо никой не се замисли или както наредят краварите

Добави коментар

Водещи новини