Държавата дава над 5 млн. лв. на хотелиерите, настанили украински бежанци

  • 07 септември 2022 15:23

  • 840
  • 0
Държавата дава над 5 млн. лв. на хотелиерите, настанили украински бежанци
© Булфото (архив)

Министерството на туризма ще изплати още 5,15 млн. лева помощ на хотелиерите и хората, настанили бежанци от Украйна. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 12157

Средствата са по "Програма за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в Република България". 

Разплащането на тези средства ще бъде извършено до дни, след като правителството прие решение за отпускане на помощта, както и постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на туризма за 2022 г. за авансово финансиране на разходи. Приетите актове на Министерски съвет обхващат заявления на заинтересованите лица в периода от 1 юли 2022 г. до 31 юли 2022 г.

Редица хотели имат интерес към новата хуманитарна програма за настаняване на украински бежанци

По второто поред плащане по програмата за посочения период са верифицирани 435 323 броя нощувки на стойност 4 756 200 лева без ДДС, респективно 5 159 762,70 лева с включен ДДС.

Ще бъде изплатена помощ по 264 броя заявления на лица, представили настаняване и изхранване или само настаняване, по програмата. 

Изпълнението на програмата е администрирано чрез използване на информация от Националния туристически регистър, създадения за целите на програмата Регистър на местата за подслон, Единната система за туристическа информация и Системата за управление на национални инвестиции и чрез контролни проверки по служебен път с данни от системите на дирекция "Миграция" и Главна дирекция "Гранична полиция" при МВР, Държавната агенция за бежанците и Националната агенция за приходите, добавят от туристическото министерство.

Последвайте канала на

Владимир Василев
840 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини