Акад. Денков с подробности ще попречат ли протестите на матурата, началото на учебната година и новата стипендия за студенти в чужбина

  • 12 май 2022 17:55

  • 745
  • 0
Акад. Денков с подробности ще попречат ли протестите на матурата, началото на учебната година и новата стипендия за студенти в чужбина
© БТВ
Слушай новината Слушай новината

Разговарях с превозвачите и ги призовах да направят всичко възможно да не попречат на матурите. Малко ме притеснява техният анонс за протест в 08.00 часа. Нека отложат протеста поне за 09.00 часа и така децата да са спокойни.

Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ министърът на образованието акад. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С.  

Министър Денков призова превозвачите да съобразят протеста си с провеждането на задължителната матура на 18 май

"Тази изпитна сесия ще бъде много сложна, защото това са първите ученици, които завършват по новия закон. Организацията ще е много трудна. За съжаление мотивацията за учене в онлайн обстановка се губи. Ще видим как ще се представят децата на изпитите. Ние направихме всичко възможно да се учи възможно най-много в присъствена среда", добави той. 

Превозвачите: Протестът ни няма да попречи на матурите

"Историческите периоди трябва да се представят такива, каквито са били. Правим преглед на учебните програми по история. За мен предстаянето трябва да бъде максимално обективно. Ясно е, че ще има политически нюанси, но аз искам да се представят коректно фактите. Те трябва да бъдат представени и в подходящата възраст. Не трябва да изграждаме митология и да интерпретираме историята, а трябва да представяме фактите", обяви акад. Денков. 

"Вече два пъти обсъждаме на отраслов съвет началото на учебната година. Разговорът продължава. Изчаквам да мине сезона на изпитите и ще трябва да взмем решение. Тази година със сигурност учебната година ще започне на 15 септември. Вариантът, който носи най-много позитиви и най-малко негативи, е датата 7 септември", разкри образователният министър.  

Нова програма по инициатива на Кирил Петков дава 200 хил. лв. стипендия на студенти за обучение в чужбина

Акад. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С даде подробности и за новата Националната програма "Фонд "Стефан Стамболов". "Проектът дава възможност на мотивирани български студенти да получат от държавата финансиране за магистратура до 200 000 лева на година, за да се обучават в най-елитните университети в света, ако след завършването си се върнат да работят у нас поне три години. Условието е те после да се върнат и да се реализират в България. Ние ще покриваме разходите така, както са подадени от чуждия университет. Ще се покриват и транспортните разходи", разясни министърът.  

Филип Епитропов
745 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини