Омбудсманът: Учениците трябва да могат да се явят на матура за повишаване на оценката

  • 17 ноември 2022 10:59

  • 605
  • 3
Омбудсманът: Учениците трябва да могат да се явят на матура за повишаване на оценката
© Пресцентър на Омбудсмана на Република България

Смятам, че е необходимо да бъде разгледана възможността учениците, които желаят да се явят на изпит за повишаване на оценката от ДЗИ, да имат тази възможност, защото тя е определяща при кандидатстване във висше учебно заведение и респективно за тяхното бъдеще. Това заяви омбудсманът Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент по време на заседание на парламентарната комисия по образованието и науката.

Повод за предложението на омбудсмана към депутатите са жалби на родители и ученици, които протестират срещу това, че зрелостниците имат право само на един единствен шанс да се явят на матура, оценката, от която обаче предопределя целия им живот занапред. В една от жалбите, например, родител посочва, че детето му вдигнало температура на изпита и логично – резултатът не бил задоволителен, така че да се класира в желания университет.

Проф. Ковачева подкрепи и предложението за промени в Закона за изменение и допълнение на Закона за предучилищно и училищно образование, които се отнасят до матурите по профилиращ предмет при завършване на ХІІ клас. В

комисията тя очерта сериозен проблем - при кандидатстване в определени специалности, за които се изисква оценка от дипломата, но ученикът не е изучавал този предмет като профилиращ във втори гимназиален етап, се получава така, че той ще бъде ощетен и няма да има възможност да кандидатства за прием във въпросната специалност.

Според омбудсмана реформата в средното образование, заложена през 2016 г. с влизането в сила на новия закон, показва недостатъците си именно сега, когато завършва първият випуск.

Подчерта, че от анализа на постъпващите жалби, свързани с проблеми с ДЗИ и с условията за прием в университетите, може да се направи извод за необходимостта от прецизиране на нормативните документи, така че учениците да не бъдат ограничавани в избора на професия и специалности, за които да кандидатстват в университети в страната и чужбина.

„За съжаление, към момента биха могли да срещнат пречки в този избор, тъй като университети в страната и чужбина за прием в специалности в направление Компютърни науки, например, изискват оценка от матурите по математика върху съдържанието от втори гимназиален етап, като само в български университети има алтернатива да се кандидатства с оценка от трети ДЗИ по съответния учебен предмет, изучаван в общообразователната подготовка, но тя е с по-нисък коефициент“, посочи омбудсманът.

Допълни, че нивото на матурите по предмет по желание е на ниво от общообразователната подготовка и то не е достатъчно за кандидатстване в университетите в чужбина, чиито изисквания са за положени ДЗИ на второ равнище, т.е. върху учебното съдържание, изучавано по профилиращи предмети във втори гимназиален етап.

Омбудсманът: Трябва да има психологическа подкрепа за учениците, за да се преодолеят проблемите от онлайн обучението

Омбудсманът Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент застана зад идеята държавата да осигурява безплатни учебници и учебни комплекти за всички ученици от І до ХІІ клас.

Поводът - обсъжданите промени в Закона за изменение и допълнение на Закона за предучилищно и училищно образование.

„В институцията на омбудсмана постъпват множество жалби от родители на ученици, които изразяват своята позиция за осигуряване на безплатни учебници за учениците в страната и поставят искания Министерство на образованието и науката да осигурява безплатни учебници и учебни тетрадки на всички ученици“, каза проф. Ковачева.

Тя изтъкна факта, че по закон образованието у нас е задължително до 16-годишна възраст, от което следва, че държавата е длъжна да осигурява условия за изпълнение на това задължение поне до X клас, когато учениците навършват 16 години. Сега образователното министерство осигурява учебници и помагала на учениците от I-IV клас, на V-VII предоставя само учебници, а за учениците от VIII-XII клас няма нищо, което ги поставя в неравнопоставена позиция спрямо учениците от другите класове.

Омбудсманът допълни, че всички родители се сблъскват с необходимостта от закупуване на учебници и допълнителни помагала за работа в клас, на заплащане на допълнителни уроци на децата си от най-ранна възраст.

Подчерта и, че инвестирането в безплатни учебници е веднъж на три или на няколко години, т.е. не се купуват всяка година, както и че осигуряването им за всички ученици ще допринесе за равния достъп и по-пълното им обхващане в училищното образование.

Виолета Симеонова
605 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.20 | 23:10

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ X21.FUN
PaulaFox

2022.11.20 | 23:10

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ X21.FUN
PaulaFox

2022.11.17 | 11:27

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини