Диян Стаматов: Трябва да се върнем присъствено в клас, нещата с електронното обучение не се получават

  • 01 декември 2021 09:36

  • 4280
  • 5
Диян Стаматов: Трябва да се върнем присъствено в клас, нещата с електронното обучение не се получават
© БТВ

Намираме се в един ужасен образователен локдаун. Нищо не се случва в електронното обучение поради тоталната липса на интерес и от двете страни. Това ще се отразява дълго във времето и затова всички управляващи трябва да са наясно, че ни очаква тежко бъдеще на образователна основа. Това коментира в "Тази сутрин" по bTV Диян Стаматов, директор на 119-о училище в София.

,,Задължително трябва да се върнем присъствено максимално бързо, всеки ден забавяне е катастрофално страшен за всички. Връщането на училище от 1 септември е свързано с промяна на учебните планове, изчистване на излишната материална част в учебниците, със стабилна промяна на графика на учебното време'', отбеляза още Диян Стаматов. 

МОН обмисля учебната година да започва по-рано

Според него много малка част от училищата са готови да плащат сами за тестове на учениците, в бюджета няма средства за финансиране на такива тестове, а на финала на бюджетната година няма и от къде да има. По думите му друга възможност е това да се финансира от родителите, но не трябва да се забравя, че сме в криза и всякакви експерименти водят до опасности.

Тестването трябва да стане със самоорганизиране на родителите, които обаче трябва да направят антигенни тестове само в лаборатория, в която те преценят, за да представят сертификат. Ако тяхното организиране е достатъчно ясно и планирано, тогава директорът би могъл да се обърне към лаборатория, за да намали цената на теста. Това обаче е едно договаряне съвсем на търговски принцип и отново средствата трябва да бъдат предоставени от самите родители, обясни директорът на столичното училище.

Денков: Големите ученици се връщат в клас, когато дойдат обещаните от МЗ тестове

От началото на тестването на малките ученици имаме само два положителни теста за коронавирус. 9% от учениците са ваксинирани, около 3-4% имат антитела, около 4-5% са преболедували и около 10-15% имат възможност да провеждат тестване със собствени средства. Това е един малък процент, но не трябва да се забравя, че тези проценти са променливи, а когато започва учебен процес, той не може да бъде лъкатушещ“, посочи Диян Стаматов.

Владимир Василев
4280 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
СОТИРКА СПАСОВА

2021.12.14 | 17:30

5
СТИГА СЕ НАТЯГА!
Илиева

2021.12.01 | 14:36

4
Да ви вдигат заплатите на учителите 5 пъти има пари, а за тестове на децата няма??? А бе как някой не попита и от журналистите кой я спечели тая обществена поръчка и не я изпълнява, нали по ЗОП трябва да се дисквалифициран и да се избере друг доставчик??? Тоя министър всичко друго оправи в образованието и се хвана кога децата да започвали училище. А бе родители, дайте да ги спрем тия компютри и да излезем на улицата, стига сте мълчали!!!!!!!

2021.12.01 | 11:13

3
Добре че завърших отдавна. Нямаше да позволя на моите родители да плащат, за да ходя на училище, което е безплатно по конституция

2021.12.01 | 10:55

2
ХА ДОБЪР ДЕН , ЩО НЕ ГО КАЗА ТОВА НА КРАСЮ ЦЪРВУЛА , ВЕЛИКИЯ МИНИСТЪР НА ТИКВОЧА , ДЕТО ИЗМИСЛИ ТАЯ ПРОСТОТИЯ И Я ОТЧЕТЕ КАТО ГРАНДИОЗЕН УСПЕХ .
Пунта Мара

2021.12.01 | 10:06

1
Добро утро!!!

Добави коментар

Водещи новини