Студентските съвети искат гратисен период за ваксинация преди въвеждането на сертификат

  • 20 октомври 2021 14:23

  • 429
  • 0
Студентските съвети искат гратисен период за ваксинация преди въвеждането на сертификат
© Pixabay

Въвеждането на "зелен" сертификат от утре като условие за присъствено обучение на студентите е прибързано, коментираха пред "Хоризонт" от Националното представителство на студентските съвети. 

Оттам смятат, че е било редно да бъде даден гратисен период от един месец, в който студентите, преподавателите и обслужващия персонал да се ваксинират, за да получат документа.

От Студентските съвети са притеснени, че за да получат зелен сертификат, преподаватели, обслужващ персонал и студенти трябва да имат завършен имунизационен цикъл, което изисква време, а заповедта за сертификатите влиза в сила още утре.

Предвид твърде ниския процент на ваксинация в системата, резултатът ще е преминаване на всички почти висши училища в онлайн среда от утре, смята Даниел Парушев, председател на съветите:

"Което със сигурност няма да е добре за системата на висшето образование, а със сигурност и сред студентската общност, защото студентите няма да бъдат подготвени след две, четири, пет години, когато трябва да завърши тяхното обучение на пазара на труда".

Александър Златанов: В понеделник решаваме за онлайн обучение на учениците в София

Според Парушев, студентите трябва да имат право на присъствено обучение и с доказване на антитела срещу Covid:

"Много студенти и преподаватели взимаха тестовете си от аптеките, те имат в момента антитела, официалната статистика обаче не ги засича".

Предстои извънредна среща на студентските съвети днес, по време на която ще бъдат обсъдени зелените сертификати. Според резултати от анкети сред студентите, имунизирани срещу ковид са между 20 и 30 на сто от тях.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
429 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини